MijnFintool

Nieuws

Evaluaties en pensioenberekeningen

Minister Koolmees meldt de uitkomsten van berekeningen van de effecten van de overgang op het nieuwe pensioencontract voor 3 verschillende verzamelingen financieel-economische scenario’s. Het pensioencontract is onderdeel van het pensioenakkoord.
Tevens gaat hij in op de evaluatie van de Wet pensioencommunicatie.

De Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling zijn op 1 juli 2015 gewijzigd (Wet pensioencommunicatie). Onderzocht is of de Wet pensioencommunicatie heeft bijgedragen aan een beter pensioenbegrip van de deelnemer en of er sprake is geweest van verlaging van de regeldruk.

Uitkomsten van de evaluatie

Uit de evaluatie blijkt dat ongeveer de helft van de deelnemers aangeeft dat zij weten wanneer zij met pensioen kunnen gaan en hoeveel zij ongeveer kunnen verwachten. Daarmee wordt een flink deel van de doelstellingen van Wp bereikt. Maar er is ook ruimte voor verbetering. Ongeveer een derde van de deelnemers geeft expliciet aan niet te weten wanneer zij met pensioen kunnen gaan en hoeveel zij ongeveer kunnen verwachten.
Verder geeft (minder dan) een derde deel van de deelnemers aan dat zij zich bewust zijn van de risico’s van het pensioen, weten hoe zij kunnen vaststellen of het pensioen voldoende is, weten welke acties zij kunnen ondernemen, weten welke keuzemogelijkheden zij hebben, en hebben vastgesteld of het pensioen voldoende is.
Driekwart van de deelnemers gebruikt een of meer informatiebronnen om zicht te krijgen op het eigen pensioen. Dit laat zien dat de inzet van pensioencommunicatiemiddelen belangrijk is voor deelnemers.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Deelnemers ervaren mijnpensioenoverzicht.nl als het meest nuttig. Het UPO (en de mijn-omgevingen van de pensioenuitvoerder) dragen in mindere mate bij aan het bereiken van de beleidsdoelen. Pensioen 1-2-3 draagt nagenoeg niet bij aan bereiken van de beleidsdoelen.

Beleidsvoornemens, informatie passender maken

Aan de inhoud van de verplicht te verschaffen informatie wil ik (minister Koolmees) niets veranderen. Het blijft verplicht om jaarlijks een pensioenoverzicht aan te maken, met de huidige verplichte inhoud. De informatie over het ouderdoms-, nabestaanden- en/of arbeidsongeschiktheidspensioen blijft hetzelfde. Ik wil echter wel de pensioenuitvoerders ruimte geven in de manier waarop zij informatie moeten verschaffen. Deelnemers hebben immers aangegeven dat de begrijpelijkheid een aandachtspunt is en dat zij de Pensioen 1-2-3 nauwelijks gebruiken.
Ik wil dat pensioenuitvoerders effectiever worden in de manier waarop zij deze verplichte informatie aan hun deelnemers geven. Ik vind het daarom niet langer nodig om pensioenuitvoerders wettelijk voor te schrijven de standaardmodellen voor de Pensioen 1-2-3 en het UPO te gebruiken. Een standenoverzicht, met het woord “Pensioenoverzicht”, blijft bijvoorbeeld verplicht, op grond van Europese regelgeving.

Het format ‘Pensioen 1-2-3’ heeft daardoor nauwelijks toegevoegde waarde en wil ik daarom als zodanig afschaffen.
Om bovenstaande te regelen ben ik van plan in de pensioenwetgeving te schrappen dat pensioenuitvoerders verplicht zijn om de formats voor het UPO en de Pensioen 1-2-3 te gebruiken.

---

Minister Koolmees meldt de uitkomsten van berekeningen van de effecten van de overgang op het nieuwe pensioencontract voor 3 verschillende verzamelingen financieel-economische scenario’s. Het pensioencontract is onderdeel van het pensioenakkoord.

In deze notitie worden de transitie-effecten van de huidige FTK-uitkeringsovereenkomst naar een nieuw pensioencontract in kaart gebracht bij drie verschillende economische scenariosets: de scenarioset gebruikt in juni 2019, een scenarioset gebaseerd op de Commissie Parameters 2019, en een lagerentescenarioset.

Het pensioenresultaat is sterk afhankelijk van het gemiddelde rendement in een scenarioset. Bij een lage rente zijn de transitie-effecten zeer beperkt, maar zijn de vervangingsratio’s lager. Bij hogere rente is er wel degelijk sprake van substantiële transitie-effecten, maar zijn de vervangingsratio’s ook veelal dermate gunstig dat transitie-effecten eenvoudiger te compenseren zijn. Op dit moment is nog niet bepaald welke risico-neutrale scenarioset het best geschikt is voor het bepalen van compensatie voor transitie-effecten.

 

Bron: Rijksoverheid/ CPB

 

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1