Ten eerste kan men niet stellen dat Nederlandse huishoudens in het algemeen te veel sparen. Tot de pensionering is het optimale mediane vermogen ruwweg gelijk aan het waargenomen netto vermogen van Nederlandse huishoudens. De verschillen tussen huishoudens zijn echter groot.
Een tweede hoofdconclusie is dat veel Nederlandse huishoudens te weinig liquide vermogen hebben om onverwachte dalingen van het inkomen op te kunnen vangen. De data laat zien dat het overgrote deel van het vermogen van Nederlandse huishouden in de eigen woning zit, wat moeilijk snel liquide te maken is. Tot slot constateert CPB dat met name veel oudere huishoudens meer vermogen hebben dan optimaal zou zijn volgens het model. Het waargenomen vermogen blijft constant of neemt soms toe na pensionering.
Het optimale vermogenspad dat ze presenteren is niet bedoeld als normatieve aanbeveling; het is geen advies aan individuele huishoudens. Het resultaat hangt af van aannames omtrent voorkeuren, parameters en de gemaakte modelkeuzes. De werkelijk optimale vermogens zijn onzeker en zal voor elk huishouden anders zijn. In de notitie laat CPB de gevoeligheidsanalyses zien voor andere aannames en parameterwaarden.
Bron: CPB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99