Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
13 feb 2020 Nieuws

Groot deel vermogen zit in stenen

Nederlandse huishoudens hebben bijzondere balansen, vooral de hoge hypotheekschulden en hoge pensioenaanspraken vallen op in internationaal verband. In een CPB notitie is onderzocht hoe de vermogensopbouw van Nederlandse huishoudens zich verhoudt tot theoretisch optimale niveaus.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Ten eerste kan men niet stellen dat Nederlandse huishoudens in het algemeen te veel sparen. Tot de pensionering is het optimale mediane vermogen ruwweg gelijk aan het waargenomen netto vermogen van Nederlandse huishoudens. De verschillen tussen huishoudens zijn echter groot.

Een tweede hoofdconclusie is dat veel Nederlandse huishoudens te weinig liquide vermogen hebben om onverwachte dalingen van het inkomen op te kunnen vangen. De data laat zien dat het overgrote deel van het vermogen van Nederlandse huishouden in de eigen woning zit, wat moeilijk snel liquide te maken is. Tot slot constateert CPB dat met name veel oudere huishoudens meer vermogen hebben dan optimaal zou zijn volgens het model. Het waargenomen vermogen blijft constant of neemt soms toe na pensionering.

Het optimale vermogenspad dat ze presenteren is niet bedoeld als normatieve aanbeveling; het is geen advies aan individuele huishoudens. Het resultaat hangt af van aannames omtrent voorkeuren, parameters en de gemaakte modelkeuzes. De werkelijk optimale vermogens zijn onzeker en zal voor elk huishouden anders zijn. In de notitie laat CPB de gevoeligheidsanalyses zien voor andere aannames en parameterwaarden.

 

Bron: CPB

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 feb 2020

Laatst gewijzigd

13 feb 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.