MijnFintool

Nieuws

Schuldigerkenning. Op welk moment is belasting verschuldigd?

Belastingplichtige ontvangt een schenking (€50.000) van haar oom in de vorm van een schuldigerkenning. De rechtbank is van oordeel dat sprake is van een verkrijging onder ontbindende voorwaarde.

Geschil

In geschil is of de schenkbelasting op het moment van schenking betaald dient te worden of op het moment dat het bedrag daadwerkelijk wordt ontvangen door eiseres. Belastingplichtige heeft aangevoerd dat zij het geld nog niet heeft ontvangen en de schenkbelasting nu uit eigen gelden moet betalen. De schenking kan bovendien nog worden herroepen. Wanneer de schenker bij zijn overlijden geen vermogen meer heeft, heeft belastingplichtige onnodig schenkbelasting betaald. Belastingplichtige is van mening dat zij pas op het moment van de daadwerkelijke ontvangst van de schenking schenkbelasting dient te betalen.

Schenkakte

In de notariële akte is onder meer bepaald dat de oom over het verschuldigde bedrag een rente van 6% op jaarbasis verschuldigd is en dat hij die rente elk jaar op 31 december zal voldoen. Het schuldig erkende bedrag, of wat daarvan nog over is, is te allen tijde aflosbaar, maar pas opeisbaar bij het overlijden van de oom. Het bedrag en nog verschuldigde rente zijn direct opeisbaar in geval van faillissement van surseance van betaling of ondercuratelestelling van de oom of als de oom het vrije beheer over zijn vermogen verliest. De oom is bevoegd de schenking te herroepen als hij failleert of surseance van betaling verkrijgt, als op hem de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing wordt, als hij het vrije beheer over zijn vermogen verliest of als hij - als de schenking buiten beschouwing blijft - aanspraak zou kunnen maken op een uitkering op grond van de Algemene bijstandswet of een andere sociale voorziening.

Successiewet

Artikel 1, negende lid, van de SW bepaalt dat een gift onder opschortende voorwaarde geacht wordt tot stand te komen op het moment dat die voorwaarde wordt vervuld.

Dat brengt mee dat in de omgekeerde situatie, te weten een schenking onder ontbindende voorwaarde, de schenking onmiddellijk tot stand komt. Dat is gewoonlijk ook precies de bedoeling van schenkingen als deze, in ieder geval wanneer deze aan toekomstige erfgenamen worden gedaan.

Nominaal

Omdat de oom 6% rente per jaar betaalt, ziet de rechtbank geen aanleiding de schenking lager te waarderen dan op het nominale bedrag. Geen dubbele heffing, geen buitensporige last.
De belastingplichtige wordt verder in het ongelijk gesteld.


Bron: Rechtspraak.nl

Modules & dossiers

Opvoerdatum

26 feb 2020

Laatst gewijzigd

26 feb 2020

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1