Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
25 mrt 2020 Nieuws

Verlaging invorderings- en belastingrente

Waarom worden de invorderings- en belastingrente tijdelijk naar 0,01% verlaagd en kiest het kabinet er niet voor om deze rentes naar 0% te verlagen? Waarom is het uitvoeringstechnisch niet mogelijk om beide rentes naar 0% te verlagen?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Omdat het uitvoeringstechnisch niet mogelijk is het percentage naar 0% te verlagen, wordt het rentepercentage (tijdelijk) vastgesteld op 0,01%. Er is voor dit percentage gekozen om eventuele verstoringen in de processen te voorkomen.

Waarom gaat de verlaging van het percentage van de belastingrente naar 0,01% pas in vanaf 1 juni 2020? Wat zijn de uitvoeringstechnische redenen waardoor het niet per direct kan?

Antwoord
Voor de aanpassing van het percentage voor de belastingrente is een aanpassing nodig van de geautomatiseerde systemen. Om de wijziging per 1 juni a.s. te kunnen effectueren, moet deze al begin april in de systemen worden ingevoerd. De voorbereidingen daarvoor zijn reeds in volle gang.

Wat is de reden dat het percentage van de belastingrente in de inkomstenbelasting pas vanaf 1 juli 2020 wordt verlaagd? Wat zijn de uitvoeringstechnische redenen waardoor het niet per direct kan?

Antwoord
Aanpassingen van de belastingrente voor de inkomstenbelasting kunnen alleen per de eerste dag van een kwartaal worden doorgevoerd. Aanpassing per 1 april a.s. is niet mogelijk, omdat nu al aanslagen inkomstenbelasting worden berekend met een belastingrenteperiode tot begin mei. Die aanslagen kunnen niet opnieuw worden berekend. Het eerstvolgende mogelijke aanpassingsmoment is dan ook aan het begin van het derde kwartaal per 1 juli a.s.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 mrt 2020

Laatst gewijzigd

25 mrt 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.