MijnFintool

Nieuws

Papieren schenkingen

Ter besparing van toekomstige erfbelasting kan bij leven alvast geschonken worden. Soms gebeurt dit enkel 'op papier', waarbij ook jaarlijks 6% daadwerkelijk wordt overgemaakt door de schuldenaar. Maar wat als de ouders gaan scheiden, 1 van de ouders niet meer in staat is de rente te betalen en de begunstigde toch deze rente opeist?
In het echtscheidingsconvenant is afgesproken dat beide ouders ieder voor de helft de verplichtingen uit de overeenkomsten zal nakomen.

Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft in hoger beroep een uitspraak gedaan. De vordering bestaat o.a. uit het wijzigen van de schenking op papier op grond van artikel 6:258 BW.

Artikel 6:258  BW

  1. De rechter kan op vordering van een der partijen de gevolgen van een overeenkomst wijzigen of deze geheel of gedeeltelijk ontbinden op grond van onvoorziene omstandigheden welke van dien aard zijn dat de wederpartij naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag verwachten. Aan de wijziging of ontbinding kan terugwerkende kracht worden verleend.
  2. Een wijziging of ontbinding wordt niet uitgesproken, voor zover de omstandigheden krachtens de aard van de overeenkomst of de in het verkeer geldende opvattingen voor rekening komen van degene die zich erop beroept.
  3. Voor de toepassing van dit artikel staat degene op wie een recht of een verplichting uit een overeenkomst is overgegaan, met een partij bij die overeenkomst gelijk.

Bij het sluiten van de overeenkomsten is geen voorziening getroffen voor de situatie dat de ouders of een van hen niet meer in staat zou zijn aan [de zoon 2] de overeengekomen rente te betalen. Zoals de rechtbank in het eindvonnis van 31 augustus 2016  heeft overwogen, is in zoverre sprake van een onvoorziene omstandigheid.

Met de rechtbank is het hof echter van oordeel dat de juistheid van de stellingen van moeder over haar financiële omstandigheden geen nader onderzoek behoeven. De wijze waarop de financiële situatie van moeder zich vanaf 2014 heeft ontwikkeld is het gevolg van keuzes die zij voor zichzelf heeft gemaakt. Enige andere oorzaak daarvoor is niet gesteld of gebleken.

De daardoor ontstane situatie dient daarom overeenkomstig artikel 6:258 lid 2 BW voor haar eigen rekening en risico te komen. Bovendien heeft moeder mogelijkheden om nog tijdens dit hoger beroep tot een regeling te geraken niet benut, terwijl de bereidheid daartoe bij [de zoon 2] aanwezig was. Voor wijziging van de gevolgen van de overeenkomsten op grond van artikel 6:258 BW bieden de stellingen van moeder onvoldoende grondslag, gelet op de daarvoor geldende maatstaf die het hof in het tussenarrest van 27 november 2018 in rechtsoverweging 9.12 heeft weergegeven.

Beslissing

Het hof deelt daarom de conclusie van de rechtbank dat in dit geval geen sprake is van onvoorziene omstandigheden van dien aard dat [de zoon 2] naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van de overeenkomsten niet mag verwachten.

Vordering rente

In hoger beroep vordert [de zoon 2] bij vermeerdering van eis veroordeling van moeder om aan [de zoon 2] tegen een behoorlijk bewijs van kwijting te betalen een bedrag van € 5.476,47, zijnde de helft van de verschuldigde rente over 2015, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 1 januari 2016 tot aan de dag der algehele voldoening en een bedrag van € 5.476,47, zijnde de helft van de verschuldigde rente over 2016, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 1 januari 2017 tot aan de dag der algehele voldoening. [de zoon 2] heeft aan deze vermeerderde eis ten grondslag gelegd dat moeder deze bedragen op grond van de leningsovereenkomsten aan hem is verschuldigd maar deze niet heeft betaald, terwijl vader diens aandeel heeft voldaan. Moeder heeft de hoogte van de gevorderde bedragen niet betwist. Haar verweer betreft de omstandigheden die zij aan haar vordering in conventie en haar verweer in reconventie ten grondslag heeft gelegd.

Deze vorderingen worden door het hog toegewezen aan de zoon [2].

 

Bron: Rechtspraak.nl

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 apr 2020

Laatst gewijzigd

07 apr 2020

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1