MijnFintool

Nieuws

Moet bank levenstestament aantekenen in administratie?

De Kifid klacht van consument ziet op het levenstestament. Consument heeft de bank verzocht het levenstestament te verwerken in haar administratie en daaraan heeft de bank geen gehoor te geven. Op 9 augustus 2019 heeft Consument bij notariële akte een levenstestament gemaakt.

Verweer bank

De Bank heeft, kort en zakelijk weergegeven, de volgende verweren gevoerd. Een notariële volmacht wordt niet door de Bank geaccepteerd. Artikel 2.2 van de algemene voorwaarden bepaalt dat een rekeninghouder geen gemachtigde persoon mag benoemen voor een online spaarrekening. De algemene voorwaarden waren kenbaar voor Consument toen zij een rekening opende en zijn van toepassing op de rechtsverhouding tussen partijen. De Bank accepteert alleen een volmacht voor zover deze voortvloeit uit een gerechtelijke uitspraak. Zij is immers gehouden hieraan mee te werken. In alle andere gevallen worden verzoeken tot volmacht niet verwerkt (artikel 2.2 algemene voorwaarden). De reden hiervan is, is dat de IT systemen een notariële volmacht niet kunnen faciliteren.

Levenstestament

Een levenstestament is niet bij wet geregeld. Er zijn geen vormvereisten voor het levenstestament, al wordt het wel verstandig geacht om een levenstestament op te stellen in de vorm van een notariële akte. Dit heeft als voordeel dat er deskundige begeleiding is bij het opstellen van het levenstestament, dat er zekerheid is over de opsteller van het levenstestament en dat het levenstestament kan worden ingeschreven in het Centraal Levenstestamenten Register. De rechtsfiguur waarin het levenstestament wordt gegoten kan per artikel en zelfs per lid van de akte verschillen.

Verplichting?

De Bank heeft niet voldaan aan het verzoek van Consument het levenstestament te verwerken in haar administratie. Op haar rust geen (wettelijke) verplichting tot het verwerken van het levenstestament en de daarin opgenomen volmacht (ex artikel 3:60 Burgerlijk Wetboek en verder). Daarbij komt dat de verwerking van het levenstestament in de bankadministratie niet eenvoudig is. De volmacht kan immers beperkt, algemeen, herroepelijk of onherroepelijk zijn. Daarnaast bestaat het levenstestament uit wensen en verzoeken, geboden en verboden en bijlagen. De administratie van de Bank kan en hoeft daar niet op te zijn ingericht.

KNB / NVB

Dit neemt niet weg dat het wel wenselijk is als het levenstestament door banken wordt verwerkt. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben om die reden overeenstemming bereikt over een per 1 april 2015 geldend model (van de financiële volmacht uit het) levenstestament. Levenstestamenten die gemaakt worden volgens dat model kunnen door de grote banken (waaronder ING Bank, ABN AMRO Bank en Rabobank Nederland) worden verwerkt. Dit stelt Consument in staat haar belangen conform het levenstestament te behartigen door het onderbrengen van haar bankzaken bij één van deze banken.

Onredelijk beding?

Consument stelt verder dat artikel 2.2. van de algemene voorwaarden een onredelijk bezwarend beding is. Dit beding bepaalt dat Consument geen gemachtigde mag benoemen voor de online spaarrekening. Als een beding oneerlijk is in de zin van Richtlijn 93/13/EEG betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten (Richtlijn 93/13) of onredelijk bezwarend in de zin van artikel 6:233 BW, aanhef en onder a, dient dit beding te worden vernietigd, tenzij Consument dit niet wenst. Het beding is oneerlijk of onredelijk bezwarend, indien het beding het evenwicht tussen partijen in aanmerkelijke mate verstoort. Of dit het geval is, hangt af van alle omstandigheden van het geval. Om te kunnen spreken van een onredelijk bezwarend beding, dienen de voor- en nadelen die met artikel 2.2 van de algemene voorwaarden samenhangen, in aanzienlijke mate te worden verstoord. Consument kan weliswaar geen gemachtigde benoemen (op grond van die voorwaarde), maar de oorzaak daarvan is een door de Bank gehanteerd relatief eenvoudig systeem. De eenvoud van dit systeem brengt lage kosten met zich mee, waardoor de Bank een relatief hoge rente aan kan bieden. De keerzijde van een hoge rente ligt in beperkte mogelijkheden zoals het niet kunnen verwerken van het levenstestament. Consument was vooraf van deze voorwaarde op de hoogte (of had dat kunnen zijn) en kan overstappen naar een andere bank (die wel een levenstestament kan verwerken). Op grond van deze simpele afweging, komt de Commissie reeds tot de conclusie dat het evenwicht niet in aanzienlijke mate ten nadele van Consument is verstoord. Om die reden is er geen grondslag voor het vernietigen van artikel 2.2 van de algemene voorwaarden.

Oordeel

De Bank is dus niet gehouden het levenstestament en de daarin opgenomen volmacht te verwerken. Voor het vernietigen van artikel 2.2 van de algemene voorwaarden bestaat geen grondslag. De klacht van Consument is ongegrond.


Bron: Kifid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

24 apr 2020

Laatst gewijzigd

24 apr 2020

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1