Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 mei 2020 Nieuws

Einde pandrecht melden?

Hoewel Consument de verzekering heeft afgesloten ter meerdere zekerheid van de aflossing van de hypotheek, is de Bank bij het afsluiten van de Verzekering niet als tussenpersoon opgetreden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De door de Bank jegens Consument in acht te nemen zorgplicht strekt daarom niet zover dat de Bank Consument, op directe ofindirecte wijze, aan het bestaan van de aan de Bank verpande overlijdensrisicoverzekering moet herinneren.

Dat het gebruikelijk is dat een hypotheekverstrekker de verzekeraar informeert over het vervallen van een pandrecht op een overlijdensrisicoverzekering na volledige aflossing van een hypothecaire geldlening, houdt nog niet in dat de hypotheekverstrekker in zijn verhouding tot de hypotheek-nemer een zorgplicht schendt door dit niet te doen.

Beslissing

De Commissie stelt Consument in het ongelijk.

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Hypotheek afgelost? Check dan ook orv.

Een huiseigenaar heeft geen bericht ontvangen dat er geen pandrecht meer rustte op zijn overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor heeft de verzekering langer doorgelopen dan nodig. Relatie kreeg wel een melding dat verpanding van de spaarpolis vervallen was. Die is vervolgens afgekocht.

Inkomenstoets bij vrijgeven pandrecht?

Bij het afsluiten van de hypothecaire geldlening in 2003 hebben Consument en de Bank afgesproken dat een deel van de geldlening zou worden afgelost met de uitkering uit een gemengde verzekering. Om die reden is er een pandrecht gevestigd op de rechten uit de gemengde verzekering.

Geldverstrekker verplicht tot vrijgeven pandrecht?

De Bank is als geldgever niet gehouden tot vroegtijdig vrijgeven van haar pandrecht op een levensverzekering met overlijdensrisicodekking, stelt Kifid in een uitspraak. Deze vrijgave was door consument verlangd omdat zijn beoogde nieuwe geldverstrekker bereid was een hogere geldlening te verstrekken indien de afkoopwaarde van de verzekering zou worden uitgekeerd.

Niet verpanden lijfrenteverzekering is geen schending zorgplicht geldverstrekker

Consument en de Bank zijn bij het aangaan van de overeenkomst overeengekomen dat tot meerdere zekerheid voor de aflossing van een hypothecaire geldlening, de rechten uit twee, reeds bij een derde, verzekeraar, afgesloten levensverzekeringen aan de Bank zullen worden verpand. In 2017 is Consument erachter gekomen dat verpanding niet heeft plaatsgevonden. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van de verzekeringen aan het einde van de looptijd van de lening niet ‘automatisch’ in mindering op de lening zullen worden gebracht en dat Consument de lening zelf zal moeten aflossen.

Kifid: administratief verzuim leidt niet tot zorgplicht

Een consument heeft via Kifid een klacht aanhangig gemaakt doordat een risicoverzekering voortijdig was geroyeerd. De risicoverzekering was bedoeld als zekerheid voor de aflossing van een hypotheek. Door een administratief verzuim is de verpanding niet correct aangetekend en kon verzekeringnemer/verzekerde de verzekering afkopen. Echter, een jaar later na afkoop overleed verzekeringnemer. De echtgenoot van overledene heeft nu een klacht ingediend.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 mei 2020

Laatst gewijzigd

25 mei 2020

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.