MijnFintool

Nieuws

Staat van de WOZ 2020

De cijfers uit de Staat van de WOZ 2020O ontleent de Waarderingskamer aan de opgaven van gemeenten en de samenwerkingsverbanden waaraan gemeenten deelnemen. Daarnaast gaan we in de Staat van de WOZ 2020 in op een aantal thema's en actualiteiten. De verwachting is dat door de stijgende marktprijzen van woningen volgend jaar de WOZ-waarden van woningen gemiddeld tussen de 6 en 8% zullen stijgen.

Aantal WOZ-bezwaren gestegen

Als gevolg van de stijging van de WOZ-waarden van woningen door de marktontwikkelingen hebben gemeenten dit jaar meer bezwaren ontvangen tegen de WOZ-waarde. De gemiddelde woning heeft dit jaar een 8,6% hogere WOZ-waarde dan vorig jaar. Het percentage woningen onder bezwaar is opgelopen tot 2,4 (vorig jaar op hetzelfde moment 2,1%) Ruim 97,5% van de WOZ-waarden van woningen wordt niet ter discussie gesteld.

Vorig jaar heeft 40% van de bezwaren geleid tot een aanpassing van de WOZ-waarde. Dit percentage is de afgelopen jaren gedaald. Dit betekent dat een steeds kleiner deel van de belanghebbenden die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde (geheel of gedeeltelijk) in het gelijk gesteld wordt.

Het feit dat ruim 97,5% van de WOZ-waarden van woningen niet ter discussie wordt gesteld, geeft aan dat in het algemeen belanghebbenden vertrouwen hebben in de WOZ-uitvoering. Om te weten of deze conclusie terecht is, heeft de Waarderingskamer begin 2020 ook weer onafhankelijk het vertrouwen bij eigenaren en huurders van woningen laten meten. In de rapportage 'Het vertrouwen in de uitvoering van de Wet WOZ' geven de onderzoekers aan dat dit vertrouwen ten opzichte van eerdere metingen iets is gestegen en nu een rapportcijfer 6,7 krijgt.

No cure no pay

Het blijkt dat eigenaren en huurders van woningen, maar ook eigenaren en huurders van andere onroerende zaken zich bij het maken van een WOZ-bezwaar steeds vaker laten ondersteunen door een dienstverlener die werkt op basis van no cure no pay. Inmiddels is dit jaar ruim 40% van de WOZ-bezwaren ingediend door een gemachtigde die werkt op basis van no cure no pay.

De dienstverlening van deze bedrijven is voor de belanghebbenden “gratis”, maar zoals uit de cijfers blijkt hebben gemeenten vorig jaar gezamenlijk aan deze bedrijven ongeveer € 12 miljoen betaald voor hun dienstverlening. Er wordt daarom  uitgekeken naar de resultaten van het onderzoek naar het functioneren van de bedrijfstak van no cure no pay bedrijven.

 

Bron: Waarderingskamer

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 jul 2020

Laatst gewijzigd

02 jul 2020

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1