Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 jul 2020 Nieuws

Het meewegen van de studielening bij hypotheekaanvragen

In een rapport van het Nibud wordt ingegaan op het meewegen van studieleningen bij hypotheekaanvragen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het Nibud adviseert om de wegingsfactor te verlagen en deze in de toekomst mee te laten ontwikkelen met de rente op studieleningen. Door de lagere wegingsfactor kunnen mensen met een studieschuld op verantwoorde wijze beperkt meer lenen voor de aankoop van een woning. Het kabinet zal dit advies meenemen in de internetconsultatie van de Regeling hypothecair krediet 2021 in de zomer. De nieuwe wegingsfactor kan daarmee vanaf 1 januari 2021 worden toegepast.

Om overkreditering te voorkomen zijn kredietverstrekkers en adviseurs wettelijk verplicht om naar deze verplichtingen te vragen, en is de (oud-)student verplicht een eventuele studieschuld te vermelden.

Wegingsfactor (oud/ nieuw)

Voor studieleningen geldt nu een wegingsfactor van 0,75 procent voor schulden met een aflosfase van 15 jaar (mbo-schulden en schulden van studenten in het hoger onderwijs die nog recht hadden op de basisbeurs) en 0,45 procent voor schulden met een aflosfase van 35 jaar (schulden die zijn aangegaan onder het leenstelsel). De wegingsfactor van consumptieve leningen is aanzienlijk hoger. Voor studieleningen worden lagere wegingsfactoren gehanteerd omdat dit leningen zijn die met sociale terugbetaalvoorwaarden gepaard gaan.

Tabel

Het Nibud adviseert om de wegingsfactor aan te passen als de gemiddelde rente op studieleningen van de vijf meest recente jaren boven de 1 procent komt. Hierbij geeft het Nibud een tabel, waaruit de wegingsfactor op basis van de gemiddelde rente voor studieleningen is af te leiden. De verwachting is dat een aanpassing van de wegingsfactor op korte termijn niet nodig zal zijn, aangezien de rente op studieleningen al vanaf 2016 op 0 procent is vastgesteld.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Wegingsfactor van studieleningen bij hypotheken

In een eerdere motie werd gepleit de wegingsfactor van 0,45% te verlagen. Deze motie is 12 november j.l. aangenomen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

6 jul 2020

Laatst gewijzigd

6 jul 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.