In het rapport wordt aan de hand van zeven bevolkingsvarianten verkend hoe de bevolking er in 2050 uit kan zien. In alle bevolkingsvarianten neemt het aandeel ouderen toe, stijgt het aantal mensen met een migratieachtergrond en groeit het aantal huishoudens procentueel sterker dan de bevolking. Maar de omvang van deze veranderingen is onzeker.
Op dit moment telt Nederland 17,4 miljoen inwoners. Als de migratie, het kindertal en de levensverwachting de komende dertig jaar hoog zijn (variant ‘Groei’) zal de bevolking in 2050 bijna 22 miljoen inwoners tellen. Maar de onzekerheid over de bevolkingsgroei is groot, dat maakt ook de coronacrisis nu bijvoorbeeld duidelijk. Als de migratie, het kindertal en de levensverwachting de komende dertig jaar laag zijn, zal de bevolking in 2050 nauwelijks groeien of zelfs krimpen in vergelijking met 2020. Migratie heeft een grotere invloed op de bevolkingsgroei dan kindertal en levensverwachting.
Het aantal huishoudens groeit procentueel sterker dan de bevolking doordat steeds meer mensen alleen wonen. Deze toename doet zich vooral voor bij 70-plussers, die langer zelfstandig wonen. Hierdoor neemt de gemiddelde woningbezetting af. Daarnaast zorgt ook migratie voor een toename van het aantal huishoudens. De groei is het sterkst in de dichtstbevolkte regio’s. Hoge levensverwachting leidt in dichtbevolkte gebieden tot een toename van 700 duizend huishoudens, hoge migratie tot een groei van 800 duizend. In dunbevolkte komen er in beide gevallen slechts 40 duizend huishoudens bij.
Bron: Rijksoverheid/ CBS / Nidi
10/7/2020: Kamerbrief
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99