Van die kennis en ervaring maakt de Rijksoverheid gebruik door het warmtefonds (een afspraak uit het Klimaatakkoord) bij het Energiebespaarfonds onder te brengen. Omdat het fonds zich naast energiebesparing ook meer is gaan richten op oplossingen voor het op een duurzame manier verwarmen van de woning, is het nu tijd voor een nieuwe naam, die bovendien ook aansluit op de afspraken uit het Klimaatakkoord.
In februari 2020 zijn reeds de eerste stappen in het warmtefonds gezet met de introductie van financieringen met een looptijd van maximaal twintig jaar voor woningeigenaren en maximaal dertig jaar voor VvE’s vanaf acht appartementen (voorheen tien).
Niet iedere particulier die in de toekomst zijn woning wil verduurzamen, heeft die mogelijkheid. Denk aan woningbezitters die wonen in een wijk die van het gas af gaat, maar die onvoldoende financiële draagkracht hebben. Vanaf 2021 is er voor hen de Energiebespaarhypotheek. Omdat rentebetaling en aflossing van deze lening geschieden naar draagkracht, kunnen deze huiseigenaren geld lenen voor de verduurzaming en is geborgd dat zij niet in problemen komen door de financiering. De volledige productspecificaties van de Energiebespaarhypotheek worden begin september bekendgemaakt.
De Energiebespaarhypotheek is (vooralsnog) alleen beschikbaar voor woningbezitters die wonen in een door het Rijk aangewezen proeftuinwijk binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. Gemeenten die zo’n wijkaanpak hebben en de Energiebespaarhypotheek mogelijk willen maken voor hun inwoners, kunnen zich vanaf komend najaar aanmelden.
Bron: SVn
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99