Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
27 nov 2020 Nieuws

Schoonfamilie eist vordering op bij ex-schoondochter

Ouders hebben een drietal leningen verstrekt aan de zoon en schoondochter. De relatie tussen zoon en schoondochter is beëindigd. De ouders vorderen de helft van de leningen terug bij de ex-schoondochter.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Leningen

Een lening in 2010 voor een auto, een lening in 2012 voor een opleiding van hun zoon en een lening in 2013 ten behoeve van de betaling van een belastingaanslag.

Verjaring?

Het beroep op verjaring slaagt niet. Het gaat om leningen waarbij niet is afgesproken op welk moment moet worden terugbetaald. In dat geval begint de verjaring pas te lopen op het moment dat de lening wordt opgeëist (artikel 3:370 lid 2 BW). Dat is gebeurd in 2014.

[eiser sub 1] heeft nadat de bedragen in 2014 zijn opgeëist niet stilgezeten en heeft meerdere malen aan [gedaagde] laten weten dat de leningen moesten worden terugbetaald. Daarom is er geen sprake van rechtsverwerking.

Beslissing

De kantonrechter wijst de vordering van de schoonouders toe voor wat betreft de lening voor de auto en de belastingschuld. De lening voor de opleiding van de zoon wordt niet (deels) toegerekend aan de ex-schoondochter.

Wettelijke rente

De vordering tot vergoeding van de wettelijke rente heeft de kantonrechter afgewezen. Bij een lening tussen natuurlijke personen moet uitdrukkelijk worden afgesproken dat de wettelijke rente moet worden vergoed (artikel 19c lid 1 BW) en dat is niet gebeurd.


Bron: Rechtspraak.nl

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Familiehypotheken en echtscheiding, een slechte combinatie

Hieronder wordt een praktijkcasus beschreven, waarbij gebruik is gemaakt van een familiehypotheek (met schenkconstructie). In de regel fiscaal bezien een voordelige constructie. De hypotheekrente is weliswaar hoger dan bij de bank, maar door de belastingteruggave in combinatie met het terugschenken door de ouder(s) heeft de huiseigenaar lagere of geen extra maandlast als gevolg van de familiehypotheek.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.