MijnFintool

Nieuws

Werkgevers en leaseovereenkomsten werknemers

De vereisten van goed werkgeverschap brengen mee dat de werkgever verantwoordelijk is voor een goede uitvoering van de leaseovereenkomst.

Werkgever mag er niet op vertrouwen dat iedere werknemer de consequenties van de leaseovereenkomst goed begrijpt.
In de tussen partijen opgemaakte arbeidsovereenkomst is daarover, voor zover van belang, het volgende opgenomen:
7. (…) Indien werknemer een leaseauto mag bestellen en hij beëindigt op eigen initiatief binnen de looptijd van de leaseovereenkomst de arbeidsovereenkomst met werkgever, is werknemer verplicht de leaseovereenkomst over te nemen.

Tekst en uitleg

Werkgever dient werknemer vooraf te informeren over de wijze waarop een (mogelijke) afkoopsom wordt berekend.

In het berijderscontract is, voor zover van belang, onder meer het volgende opgenomen:
Aanvullende afspraken:
1. In aanvulling op het geldende autoreglement is de volgende regeling wel van kracht bij het aangaan van dit berijderscontract:
De berijder verplicht zich dat indien gedurende de looptijd van de overeenkomst van inzet de arbeidsrelatie tussen berijder en werkgever eindigt door toedoen van of op initiatief van berijder, hij de overeenkomst van inzet overneemt of laat overnemen of de kosten zal dragen van het vervroegd beëindigen van de overeenkomst.
(…)”

Beter informeren

De eisen van goed werkgeverschap brengen echter mee dat werkgever een zekere verantwoordelijkheid heeft voor een goede uitvoering van de leaseovereenkomst en het berijderscontract. Het is immers de werkgever zelf die de inhoud van de leaseovereenkomst bepaalt in overleg met de eveneens door haar te kiezen leasemaatschappij. Die verantwoordelijkheid brengt met zich dat de werkgever in dit geval, waar een keuze van werknemer - naar voor werkgever kenbaar - aanzienlijke financiële consequenties voor hem kan hebben, werknemer adequaat informeert over de (inhoud en de gevolgen van de) leaseregeling en het berijderscontract.

Dit temeer nu werkgever er niet zonder meer op mag vertrouwen dat iedere werknemer de consequenties van de leaseovereenkomst en het berijderscontract goed beseft. Niet gesteld of gebleken is op welke wijze werknemer voorafgaand aan het tekenen van het berijderscontract van de wijze van berekening van de leasetermijnen en de afkoopsom in kennis is gesteld.

In ieder geval blijkt uit de door werknemer overgelegde productie E (leasevoorwaarden) niets van de wijze waarop de afkoopsom thans door de leasemaatschappij is berekend. De kantonrechter is van oordeel dat van werkgever gevraagd mag worden dat zij een werknemer in voorkomend geval expliciet schriftelijk wijst op het gevaar van zijn keuze waarbij werkgever inzichtelijk maakt op welke wijze de afkoopsom wordt berekend.

Dat was ook eenvoudig realiseerbaar door dit op te nemen in het berijderscontract of in de richtlijnen die werkgever hanteerde. Zodoende had werknemer een weloverwogen beslissing kunnen nemen, rekening houdend met het feit dat hij verplicht was een dieselauto te kiezen met alle gevolgen voor de hoogte van de handelswaarde en dus ook voor de afkoopsom van dien.

Voor zover werkgever dan ook heeft willen stellen dat werknemer zelf verantwoordelijk is voor de hoogte van het leasebedrag en de kosten die gepaard gaan met een voortijdige beëindiging van het contract, miskent zij dat zij daarin als werkgeefster ook een eigen verantwoordelijkheid heeft, zoals hiervoor geoordeeld. Alleen indien werkgever aan haar hiervoor genoemde verantwoordelijkheid had voldaan, had zij - zoals zij dat thans doet - werknemer kunnen wijzen op zijn eigen verantwoordelijkheid.

Afkoopsom

Werkgever heeft niet aan deze verplichtingen voldaan zodat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is de volledige afkoopsom voor rekening van de werknemer te laten komen.

 

Bron: Rechtspraak.nl

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1