Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 aug 2020 Nieuws

Peildatum waarde woning bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

De rechtbank stelt vast dat tussen partijen niet in geschil is dat de woning aan de man kan worden toegedeeld. De rechtbank overweegt dat als peildatum voor de waarde in beginsel de datum van de verdeling geldt, behoudens andersluidende afspraken of afwijking op grond van de redelijkheid en de billijkheid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Daartoe overweegt de rechtbank dat de man na de echtscheiding met (stilzwijgende) instemming van de vrouw in de woning is blijven wonen, dat hij alle schulden van partijen, zowel de hypotheekschuld als overige schulden als zijn schulden heeft beschouwd en daarop aanzienlijke bedragen heeft afbetaald, dat de man alle overige met de bewoning van de woning gemaakte kosten, waaronder ook de onderhoudskosten, voor zijn rekening heeft genomen, alsmede dat de vrouw eerst aanspraak heeft gemaakt op een aandeel in de waarde van de woning, toen de man haar heeft gevraagd mee te werken aan het opmaken van een notariële leveringsakte, waarbij het aandeel van de vrouw in de woning aan de man zou worden overgedragen.
Partijen hebben zich na 2012 ook gedragen alsof de woning na de echtscheiding was verdeeld.

Gedraging vrouw

De vrouw heeft de woning immers niet gemeld bij de gemeente toen zij aanspraak heeft gemaakt op een uitkering krachtens de Participatiewet, terwijl de gemeente de bijstand ook nog op de man heeft verhaald.

Ook heeft de vrouw, zo is door de man onweersproken gesteld, de eigendom van de woning niet bij de belastingdienst gemeld.

Dat de vrouw eerst in 2018 erachter kwam dat zij een woning bezat, acht de rechtbank niet aannemelijk. Niet alleen was de vrouw blijkens de door de man overgelegde leveringsakte aanwezig bij de notaris op het moment van levering van de woning, ook is in het namens de vrouw in 2012 ingediende echtscheidingsverzoek de verdeling van de woning aan de orde gesteld.

Beslissing

In dit geschil heeft op grond van redelijkheid en billijkheid als datum van de waardebepaling van de woning de datum van de echtscheiding in 2012 te gelden.

 

Bron: Rechtspraak.nl

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Echtscheiding en verdeling (gedaalde) overwaarde?

Stel uw relatie is bezig met een scheiding, maar partijen komen niet tot een snelle overeenstemming voor wat betreft de gezamenlijke woning. Na een lange tijd is men dan toch gescheiden, maar de waarde van de woning is gedaald en de ex-partner wenst de afgesproken (toenmalige) overwaarde niet uit te keren, vanwege de daling van de huizenprijzen. Kan van deze eerdere vaststelling ‘overwaarde’ afgeweken worden?

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.