Het aantal arbeidsongeschikten in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) groeit. De regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) kent een financiële prikkel voor uitkeringsgerechtigden na afloop van de eerste fase van hun uitkering om naar vermogen te werken. Verhoogt deze financiële prikkel zoals beoogd de arbeidsparticipatie? In een Netspar paper wordt hier nader op ingegaan.
Bevindingen op hoofdlijnen
Financiële prikkels verhogen de arbeidsparticipatie en het inkomen van gedeeltelijk arbeidsongeschikten substantieel.
Deze bevinding toont aan dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten nog aanzienlijk arbeidspotentieel hebben, dat benut kan worden.
Voor arbeidsongeschikten die voor hun ziekte een laag loon hadden, ouder waren of in de publieke sector werkzaam waren, blijken de financiële prikkels minder effectief te zijn.
Kernboodschap voor de sector
De financiële prikkels in de WGA zijn door hun vormgeving klein en daardoor niet effectief voor de relatief grote groep mensen met een laag loon. De mogelijkheden om hun arbeidsdeelname te vergroten lijken niet alleen beperkt door hun ziekte, maar ook door hun vaardigheden.
De activerende werking van de WGA zal in de toekomst waarschijnlijk afnemen vanwege het toenemende aandeel ouderen in de WGA voor wie de financiële prikkels minder effectief zijn. Additionele beleidsmaatregelen zijn nodig om hun arbeidsdeelname te stimuleren.
Werkgevers in de publieke sector kunnen een grotere inspanning leveren om arbeidsongeschikten in dienst te nemen. Hiertoe kan gedacht worden aan maatregelen zoals nudging en het vergroten van de intrinsieke motivatie van werkgevers.
Mensen die de overstap willen maken van uitkering naar werk weten vaak niet wat hier de financiële consequenties van zijn. Het Nibud heeft met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rekentool ontwikkeld die de gevolgen van deze overstap in kaart brengt.
Rekenmodel om snel het WIA inkomen bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid te laten zien, of voor dossiervorming met een print van de uitkomsten (met uitgangspunten).
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.