Voor zowel consumenten als geldverstrekkers biedt het vernieuwde model taxatierapport op verschillende vlakken meerwaarde. Woningtaxateurs gaan vanaf 1 juli 2021 met het nieuwe model werken.
In het nieuwe rapport is meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning. Het taxatierapport vervangt niet de bestaande bouwkundige keuring. Consumenten krijgen wel een indicatie van de bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblematiek en overige bouwkundige gebreken van de woning. Ook kunnen zij nagaan in hoeverre de woning voldoet aan de eisen die het klimaatakkoord voor de toekomst stelt.
Het nieuwe modeltaxatierapport maakt daarnaast verdiepingsslagen, onder meer voor de onderbouwing van de waarde, erfpacht en de Vereniging van Eigenaars.
Voor geldverstrekkers is de indicatie van bijkomende kosten waardevol. Zij kunnen bij het verstrekken van de hypotheek nagaan of aan alle voorwaarden wordt voldaan en zij krijgen zo beter inzicht in mogelijke financiële risico’s. Bovendien kunnen zij meer maatwerk leveren met een op de consument én woning toegespitst financieringsplaatje.
Het modeltaxatierapport werd niet alleen inhoudelijk opgewaardeerd, ook de leesbaarheid is sterk verbeterd. De teksten zijn in begrijpelijke taal geschreven, zodat consumenten het rapport eenvoudiger kunnen interpreteren.
NRVT ontwikkelde het nieuwe model in samenwerking met NVM, Vastgoedpro, VBO, NHG, NWWI, NVB en Stichting Opmaat. Op dit moment worden de taxateurs opgeleid en wordt de validatie- en taxatiesoftware ingericht. Per 1 juli 2021 nemen woningtaxateurs het verbeterde model in gebruik.
Bron: VBO/ NRVT
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99