7. Is het uitvoerbaar om voor te schrijven dat binnen enkele jaren minimaal 20% of 30% van alle nieuwbouw levensloopbestendig dient te zijn? Zo ja, wat is dan concreet het verwachte effect op de woningbouwproductie bij het nemen van een dergelijke maatregel?
De term levensloopbestendig wonen duidt erop dat iemand tot op hoge leeftijd en bij een toenemende zorgvraag in zijn eigen huis kan blijven wonen. Er bestaat geen uniforme definitie van levensloopbestendig wonen. Hierdoor is het niet uitvoerbaar om een percentage nieuwbouw dat levensloopbestendig is voor te schrijven.
38.Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor het beschikbare aanbod van woningen voor ouderen?
Over het effect van de coronacrisis op de woningmarkt en het beschikbare aanbod van woningen voor ouderen is op dit moment nog geen uitspraak te doen. In zijn algemeenheid is de verwachting dat de coronacrisis in elk geval geen negatief effect heeft op het beschikbare aanbod. Er zijn nog geen demografische prognoses die rekening houden met corona, maar het is denkbaar dat de netto immigratie door corona in ieder geval tijdelijk op een lager niveau zal liggen dan de afgelopen jaren. De krapte neemt dan iets af.
45. Welk aandeel van de woningmarktstimulans van 1 miljard euro respectievelijk van de heffingsvermindering voor nieuwbouw in de verhuurderheffing komt naar de huidige inzichten (mede) ten goede aan de bouw van huizen voor ouderen?
Door de woningbouwimpuls en de heffingsvermindering krijgen starters en mensen met een middeninkomen, waaronder ook ouderen, meer perspectief op de woningmarkt door een toename in het aanbod van een passende woning in alle regio’s van Nederland, in zowel de huur- als de koopsector. De eerste ronde van aanvragen voor de woningbouwimpuls is inmiddels gesloten. Naar verwachting in het najaar wordt bekend welk soort woningen, waaronder specifiek voor ouderen, zullen worden gerealiseerd. Veel reguliere woningen, waaronder appartementen in de buurt van voorzieningen, zijn zeer geschikt voor een grote groep ouderen. Voor de aftrek in de verhuurderheffing voor de bouw van betaalbare huurwoningen is voor 119.000 woningen een aanvraag ingediend. Van deze woningen is niet bekend wat voor woningen dit worden, behalve het feit dat dit zelfstandige huurwoningen met een huur onder de aftoppingsgrens (€619,01 in 2020) zijn.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668