Door de extra vragen krijgt een geldverstrekker sneller een scherp beeld van de huidige klantsituatie. Zo heeft de klant sneller duidelijkheid over zijn hypotheekaanvraag. De geldverstrekker kan hiermee goed voldoen aan de zorgplicht. In gevallen waarbij er niets aan de hand is, voorkomen we onnodige vertraging.
Hier stelt NHG geen normen aan. De diversiteit van mogelijke antwoorden is hiervoor simpelweg te groot. Het is aan de geldverstrekker om te bepalen of sprake is van een bestendig inkomen. NHG volgt in deze het oordeel van de geldverstrekker.
Het inkomen mag worden meegenomen voor de duur van de arbeidsovereenkomst. Dat zal in de meeste gevallen te weinig zijn. De bestendigheid van het inkomen kan dan ook worden aangetoond op basis van norm 6.3. Inkomen uit flexibele en/ of overige arbeidsrelatie.
Mogelijk kan de klant ook gebruik maken van de Arbeidsmarktscan.
Wanneer een werkgever aangeeft dat bij vernieuwing sprake zal zijn van een lager inkomen dan moet hier bij het vaststellen van het toetsinkomen rekening mee te worden gehouden. Een lager inkomen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door minder overuren, onregelmatigheidstoeslag of een lager salaris. In het vooruitzicht gestelde inkomensstijgingen, kunnen bij een flexibel contract niet worden meegenomen.
Klik hier voor het model: https://www.nhg.nl/werkgeversverklaring
Bron: NHG
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99