Op dit moment wordt onderzocht of het maximale leenbedrag consumenten stuurt naar duurdere woningen en hogere hypotheken. En als het stuurt, hoe dit kan worden tegengegaan.
De Europese Commissie (EC) bereidt een herziening voor van de Europese richtlijn consumentenkrediet uit 2008, de zogenaamde Consumer Credit Directive (CCD). De CCD heeft als doel bepaalde aspecten van de verstrekking van consumptief krediet te harmoniseren zodat consumenten binnen de EU een hoog en gelijkwaardig niveau van bescherming genieten. De EC heeft een inception impact assessment gepubliceerd om stakeholders te informeren over haar ambitie de CCD te versterken, te moderniseren en toekomstbestendig te maken met als doel verbeterde consumentenbescherming en een gelijk speelveld voor kredietaanbieders. Ik vind het belangrijk dat consumptief krediet op verantwoorde wijze kan worden afgesloten, ook bij grensoverschrijdende kredietverlening tussen lidstaten. Ik deel dan ook de ambitie van de EC voor een gemoderniseerd Europees raamwerk en heb daarom samen met de AFM als reactie op de inception impact assessment een non-paper opgesteld met belangrijke uitgangspunten voor de herziening van de richtlijn. Dit non-paper is hieronder te downloaden.
Op basis van gedragsinzichten en in overleg met stakeholders is een nieuw concept van het dienstverleningsdocument ontwikkeld: de ‘vergelijkingskaart financiële dienstverleners’. De effectiviteit van de nieuwe vergelijkingskaart is door CentERdata vergeleken met de effectiviteit van het huidige dienstverleningsdocument middels een experiment (zie bijlage rapport ‘Vergelijkingskaart vs dienstverleningsdocument’). Hoewel uit het onderzoek ook weer blijkt dat informatieverstrekking geen panacee is, is de nieuwe vergelijkingskaart een duidelijke verbetering.
Het experiment suggereert dat de nieuwe vergelijkingskaart beter gebruikt gaat worden. In het experiment lezen meer mensen de informatie (55 procent opent het huidige dienstverleningsdocument, 62 procent de vergelijkingskaart) en vergelijken ze gemiddeld meer financiële dienstverleners (3 dienstverleners gemiddeld voor het huidige dienstverleningsdocument, naar 4 voor de vergelijkingskaart). Dit kan worden verklaard door het feit dat mensen zeggen de informatie beter te begrijpen, en aantrekkelijker vinden. Ook geven ze aan beter geïnformeerde keuzes te maken. In het bijzonder voor mensen die lager financieel geletterd zijn blijkt de nieuwe vergelijkingskaart een verbetering.
Ik ga met de AFM kijken op welke wijze de conclusies uit het rapport kunnen worden vertaald naar de praktijk. Daarbij zal ook aandacht zijn voor het moment en de manier waarop deze informatie door de financiële dienstverleners onder de aandacht van consumenten wordt gebracht.
De minister is voornemens anders dan in het geconsulteerde voorstel, de verplichting van actieve provisietransparantie vorm te gaan geven naar exacte provisiebedragen per product, met als doel om de consument zo concreet mogelijk te informeren.
Bron: Rijsoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99