Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
29 okt 2020 Nieuws

AFM publiceert handvatten voor informatiedocument verzekeringen

Het informatiedocument voor consumenten over wat een verzekering wel en niet dekt en wat de verplichtingen zijn, mist vaak belangrijke informatie. Consumenten lopen hierdoor het risico om bij hun keuze niet goed geïnformeerd te zijn. Daarom geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) handvatten mee aan de opstellers van dit soort documenten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De AFM heeft verschillende Insurance Product Information Documents (IPID) beoordeeld van inboedel-, aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. In een IPID moeten ontwikkelaars van financiële producten, zoals verzekeraars of gevolmachtigd agenten, aan consumenten duidelijk maken wat de verzekering dekt, wat niet onder de verzekering valt en welke verplichtingen de klant heeft.

Dekkingsbeperkingen vaak niet opgenomen

Het IPID geeft niet altijd voldoende inzicht in de uitgesloten risico’s, dekkingsbeperkingen en verplichtingen tijdens de looptijd. Belangrijke factoren zijn vaak niet opgenomen, zoals dekkingsbeperkingen die specifiek voor die verzekering gelden. Het IPID moet hier juist voldoende inzicht in geven, zodat de consument op basis hiervan een goed geïnformeerde beslissing kan nemen. Uit het onderzoek blijkt dat de consument over het algemeen wel goede informatie krijgt over welke risico’s de verzekering dekt.

IPID moet keuze makkelijker maken

Het IPID komt voort uit de Insurance Distribution Directive (IDD) die nu bijna twee jaar van kracht is. 'Het IPID maakt het voor consumenten gemakkelijker om verzekeringen te begrijpen en vergelijken. Maar wij vinden veel IPID’s nog niet goed genoeg,' zegt Jan Berndsen, hoofd Verzekeren en Pensioenen van de AFM. 'Als iedere verzekeraar dezelfde juiste invulling geeft aan het IPID, wordt het voor de consument makkelijker om de verschillen tussen de verzekeringen te zien.'

Handvatten voor het IPID

De AFM roept alle ontwikkelaars op hun IPID’s op basis van de bevindingen kritisch tegen het licht te houden. In dat kader is een aantal handvatten voor het IPID opgesteld.


Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Verzekeringskaarten staan model voor Europese standaard

Nederlandse Verzekeringskaarten hoeven slechts in beperkte mate te worden aangepast aan de eisen die EIOPA stelt aan het Insurance Product Information Document (IPID). Dat blijkt uit het definitieve format dat de toezichthouder bij de Europese Commissie heeft neergelegd.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 okt 2020

Laatst gewijzigd

29 okt 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.