Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
13 nov 2020 Nieuws

Tabellen overdrachtsbelasting

Staatssecretaris Vijlbrief heeft de Tweede Kamer het tweede deel van de beantwoording van vragen naar aanleiding van het wetgevingsoverleg Pakket Belastingplan 2021 toegezonden. Hij gaat ook in op vragen over de 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting' (ovb).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Gevraagd is naar de uitvoerbaarheid van een harde bovengrens in de hypotheeksom. Aanvullend is verzocht om een tabel op te nemen, waaruit naar voren komt hoe de Kamer budgetneutraal kan sleutelen aan de leeftijdsgrens en de hypotheekgrens. Zie de tabellen bij de downloads onder, waarin twee soorten woningwaardegrenzen zijn opgenomen. Enerzijds een drempelvrijstelling (harde grens) en anderzijds een voetvrijstelling (zachte grens). Bij deze reeksen is verondersteld dat de grens vanaf 2021 gaat worden geïndexeerd met de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Dag vooraf

Op verzoek van het notariaat wordt toegestaan dat de schriftelijke verklaring ook op een tijdstip voorafgaand aan de dag van overdracht kan worden ondertekend. Dit maakt het voor het notariaat eenvoudiger en minder onzeker als een transactie wordt voorbereid.

Recreatiewoning

Indien een koper een recreatiewoning koopt om daarin duurzaam te gaan wonen en niet als vakantiebestemming te gebruiken, dan valt de verkrijging van de recreatiewoning waarschijnlijk onder het 2%-tarief of kan deze onder de vrijstelling vallen. De koper moet in dat geval bij de verkrijging een verklaring aan de notaris overdragen, waarin hij verklaart de recreatiewoning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf te gaan gebruiken. De koper moet eigenlijk bij zichzelf te rade gaan: als iemand vraagt waar ik woon, wat zeg ik dan? Welk adres geef ik dan door aan bijvoorbeeld vrienden en familie? Op welk adres laat ik mij registreren in de basisregistratie personen (BRP)? Welke woning geef ik op als eigen woning in de IB-aangifte? Daarbij moet opgemerkt worden dat, net als voor de inschrijving in de BRP en de eigenwoningregeling, er in principe maar één woning als hoofdverblijf kan dienen. Dit geldt voor alle situaties die door de heer Omtzigt eerder zijn genoemd. Indien de koper in dit voorbeeld bovenstaande vragen zou beantwoorden met het adres van de recreatiewoning en zich hier ook inschrijft, dan gebruikt hij de recreatiewoning hoogstwaarschijnlijk als hoofdverblijf.

Onderzoeksplicht notaris

Verklaart de koper dat de woning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaat worden gebruikt, dan mag de notaris daar in principe op vertrouwen (tenzij hij weet of redelijkerwijs zou moeten weten dat de verklaring onjuist is). Bij zorgvuldig handelen hoeft de notaris zich dan ook geen zorgen te maken over eventuele (tuchtrechtelijke) aansprakelijkheid. De notaris heeft geen onderzoeksplicht of de koper ook daadwerkelijk in de woning gaat wonen en waar de koper zich inschrijft in de BRP. Alleen de koper weet wat hij met de aangekochte woning van plan is en hoe deze zal worden gebruikt. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij de koper en de controle hiervan bij de Belastingdienst.

Plafond?

Minister Ollongren heeft 'tussendoor' een plafond van €400.000 bekend gemaakt.
"Om budgettaire ruimte te creëren voor het volkshuisvestingsfonds is overeengekomen een woningwaardegrens in te voeren op €400.000 voor de eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting die is voorgesteld door het Kabinet voor huizenkopers jonger dan 35 jaar. Een woningwaardegrens maakt de vrijstelling van de OVB gerichter voor de starters die dit duwtje in de rug het hardste nodig hebben: alleen starters die een huis kopen onder €400.000 krijgen de vrijstelling, starters die een huis kopen duurder dan dat betalen net als andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting. De woningwaardegrens van €400.000 zal gaan gelden vanaf 1 april 2021, wordt jaarlijks geïndexeerd en wordt geëffectueerd door middel van een amendement."

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Wet differentiatie overdrachtsbelasting (woningwaardegrens)

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'. Echter, er is wel een bijbehorend amendement aangenomen met een 'woningwaardegrens' van €400.000.

Toelichting op wetsvoorstel overdrachtsbelasting

Geldt de verlaagde overdrachtsbelasting ook als iemand op transportdatum jarig is (en 35 jaar wordt)? En valt een recreatiewoning ook onder de verlaagde overdrachtsbelasting conform het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'. En is 'natrekking' een belastbaar feit voor de overdrachtsbelasting?

Whitepaper ‘Overdrachtsbelasting’

Met Prinsjesdag 2020 is het wetsvoorstel “Wet differentiatie overdrachtsbelasting” gepubliceerd. Met een groot voor- of nadeel voor huizenkopers, is maar net welke ‘pet’ de koper op heeft. En hoewel met wetsvoorstellen in de regel vaak een ‘afwachtende houding’ aangenomen kan worden, dient de hypotheekadviseur met dit wetsvoorstel nu al aan de slag te gaan. Hierna wat ‘valkuilen’, uitleg, tips en opmerkingen.

[Update 13/11/2020], 1) geen einddatum, 2) woningwaardegrens

Vragen en antwoorden over het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'

Staatssecretaris Vijlbrief heeft uitgebreid gereageerd op vragen over het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'.

Recreatiewoning mag niet voor permanente bewoning worden gebruik, toch hypotheekrenteaftrek?

Belanghebbende bezit een woning te B en huurt daarnaast een woning in N. Belanghebbende stelt dat de koopwoning zijn centrale levensplaats vormt en verantwoordt de woning in de aangifte IB/PVV 2014 als eigen woning in box 1.

Adviseur met 1 aanbieder moet doorverwijzen

Consumenten komen in contact met een hypotheekadviseur voor de financiering van een recreatiewoning als woonhuis. De adviseur heeft binnen de beschikbare portefeuille maar één aanbieder die zulke objecten wil financieren.

Uw mening

 
Edwin Zijdenbos MFP - redactie Fintool
13 nov 2020
https://www.fintool.nl/30768/wet-differentiatie-overdrachtsbelasting.htm met toelichting woningwaardegrens.
 
Edwin Zijdenbos MFP - redactie Fintool
11 nov 2020
Dat zou op basis van de huidige stand van zaken inderdaad een ‘conclusie’ kunnen zijn. Het is vooralsnog wachten op aanname door de Eerste Kamer (7/8 december 2020) en uitsluitsel of het genoemde amendement daadwerkelijk wordt aangenomen. Een vervolgvraag is straks, als zo’n voorstel het haalt, of er overgangsrecht is voor getekende koopovereenkomsten voor 1 april 2021, welke na 1 april 2021 passeren.
Zodra meer bekend is, laten wij dit in de Fintool nieuwsbrief weten.
 
John Bijlsma
11 nov 2020
Begrijp ik goed dat woningen die tussen 1 januari 2021 en 1 april 2021 passeren geen woningwaardegrens hebben?
 
Edwin Zijdenbos MFP - redactie Fintool.nl
10 nov 2020
Zie 'Whitepaper 'Overdrachtsbelasting'. De Eerste Kamer zal het voorstel 7/8 december 2020 behandelen. Tot die tijd zijn er nog moties/ amendementen waardoor oorspronkelijke voorstel wijzigt. Zodra meer bekend is, komt dit in de Fintool nieuwsbrief te staan.
 
Chantal Muller-Reerink
10 nov 2020
Goedemiddag,

Is het inmiddels 100% definitief dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting doorgaat?
Ik heb begrepen dat dit nog in de kamer besproken moest worden, maar kan dit nu nergens meer terugvinden.

Mvg,
Chantal Muller-Reerink
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 nov 2020

Laatst gewijzigd

13 nov 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.