Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 nov 2020 Nieuws

Echtscheidingsconvenant en kredieten...

Consument heeft in 2003 samen met haar toenmalige partner een kredietovereenkomst gesloten bij de Bank. In 2011 is Consument gescheiden van haar echtgenoot. Omdat er achterstallige betalingen waren, heeft de Bank het krediet opgeëist en betaling van Consument gevorderd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Consument vindt dit niet redelijk.

Hoofdelijk aansprakelijk

De Commissie stelt voorts vast dat in het echtscheidingsconvenant is opgenomen dat Rekening 2 met het daaraan gekoppelde krediet door enkel de ex-echtgenoot zou worden voortgezet. Ten aanzien hiervan merkt de Commissie op dat het echtscheidingsconvenant de situatie tussen de ex-partners onderling regelt en niet meer dan dat.

De Bank is geen partij bij het convenant en is ook niet verplicht uitvoering te geven aan de in dat convenant opgenomen bepalingen. Dit betekent dat het uitgangspunt (ongeacht het echtscheidingsconvenant) dient te zijn dat de Bank zowel Consument als de ex-echtgenoot kan aanspreken voor het tekort op Rekening 2 als geheel.

Geen melding bij kredietverstrekker

Niet is gebleken van omstandigheden waardoor de Bank aanleiding had om het krediet te blokkeren. Bovendien is niet komen vast te staan dat de Bank daadwerkelijk wist van de echtscheiding.

Beslissing

De vordering van Consument wordt afgewezen.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Scheiden? Denk dan ook aan verzendhuis kredieten!

De Geschillencommissie Bureau Krediet Registratie heeft een uitspraak gedaan over een BKR registratie, waarbij betrokkene een betalingsachterstand registratie kreeg wegens een betalingsachterstand van diens ex-partner.

Checklist echtscheiding

De Belastingdienst heeft een webmodule beschikbaar gesteld, waarbij aan de hand van een stel vragen een persoonlijke checklist wordt samengesteld.

Kifid: boeterente en ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Vanwege ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid als gevolg van een echtscheiding meent een consument dat er geen 'boeterente' verschuldigd is over het deel van de hypotheek dat ziet op het deel van de woning dat verkocht is door de ex-partner en verworven is door de achterblijvende huiseigenaar. Volgens diens hypotheekvoorwaarden is verkoop van de woning 'boetevrij' mogelijk.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 nov 2020

Laatst gewijzigd

26 nov 2020

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.