Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 nov 2020 Nieuws

Tijdelijk arbeidscontract? Doorvragen bij intakegesprek!

Consument heeft een oriëntatiegesprek met de Adviseur gevoerd, waarin aan de orde kwam dat Consument een tijdelijk arbeidscontract had.
In het adviesgesprek, waarin de Adviseur over de stukken van Consument beschikte, bleek dat een financiering voor de gewenste woning financieel niet haalbaar was in verband met het inkomen in de voorgaande jaren, dat relevant is in geval van een tijdelijk dienstverband.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Oriëntatiegesprek

Volgens Consument heeft de Adviseur in het oriëntatiegesprek gezegd dat het geen probleem zou zijn om een financiering te krijgen. De Adviseur heeft dit betwist en aangevoerd dat hij altijd een slag om de arm houdt in oriëntatiegesprekken.

Beide partijen hadden meer moeten doen

Consument heeft het adviestraject afgebroken omdat de financiering niet haalbaar was in verband met haar inkomen over de voorgaande jaren. In verband met deze situatie is het aannemelijk dat Consument in het oriëntatiegesprek niet duidelijk geworden is dat haar inkomen over de voorgaande jaren van belang was. Ook is het aannemelijk dat, als zij zich wel bewust was van het belang van haar inkomen over de voorgaande jaren, zij aan de Adviseur verteld had dat haar inkomen in de voorgaande jaren aanzienlijk lager was.

Gelet op deze situatie is het voor de Commissie komen vast te staan dat het inkomen van Consument niet uitgebreid genoeg besproken is in het oriëntatiegesprek. Nu Consument een tijdelijk dienstverband had, had het wel op weg van de Adviseur gelegen om in dat gesprek er duidelijk op te wijzen wat de consequenties van een tijdelijk dienstverband zijn.

Aan de andere kant had Consument zelf ook een rol in het gesprek over haar werkgeversverklaring. Zeker gelet op haar achtergrond in de financiële sector had zij nadere vragen kunnen stellen aan de Adviseur. Als de werkgeversverklaring niet uitvoerig besproken is, komt dat dus ook gedeeltelijk voor rekening van Consument.

Oordeel

De Commissie is van oordeel dat het inkomen van Consument kennelijk niet uitgebreid genoeg besproken is in het oriëntatiegesprek.

Op basis van alle omstandigheden van het geval is er aanleiding om de advieskosten te matigen. De Commissie wijst de vordering gedeeltelijk toe en beslist dat de Adviseur (van het factuurbedrag van € 1.225,-) ten hoogste € 725,- in rekening mag brengen.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.