1.1 Wettelijke basis
Beroepsbeoefenaren zijn in artikel 2 lid 1 van de Regeling gegevensverstrekking kentekenregister 2008 (hierna: Rgk 2008) aangewezen als beroepsbeoefenaar als bedoeld in artikel 12 van het Kentekenreglement (hierna: KR).
1.1.1 Verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigden
Verzekeringsmaatschappijen en door hen aangewezen gevolmachtigden (tezamen: verzekeraars) zijn in artikel 2 lid 1 sub a van de Regeling gegevensverstrekking kentekenregister 2008 (hierna: Rgk 2008) aangewezen als beroepsbeoefenaar als bedoeld in artikel 12 van het Kentekenreglement (hierna: KR). De verzekeringsmaatschappijen dienen een vergunning conform artikel 2:27 van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) te hebben. Gevolmachtigden dienen een vergunning als bedoeld in artikel 2:92 Wft te hebben.
1.1.1.1 Doelbinding: schadeafwikkeling
Verzekeraars mogen op grond van artikel 2 lid 2 sub a Rgk 2008 gevoelige gegevens uit het kentekenregister ontvangen, die zij nodig hebben voor de doelbinding schadeafwikkeling. Hiermee wordt schadeafwikkeling inzake verzekeringen op grond van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (hierna: WAM) bedoeld.
1.1.1.2 Doelbinding: totstandkoming en instandhouding WAM-verzekeringen
Voor de doelbinding totstandkoming en instandhouding van WAM-verzekeringen op grond van artikel 2 lid 3 Rgk 2008 mag een verzekeraar de volgende gevoelige gegevens ontvangen:
Kenteken in combinatie met één van de onderstaande gevoelige gegevens:
−laatst geregistreerde tellerstand;
−voertuigstatus;
−begindatum voertuigstatus;
−einddatum voertuigstatus.
...
2.2 Deelwaarnemingen verzekeraars
De RDW voert ieder jaar controles uit op verzekeraars en gevolmachtigden aan wie gevoelige gegevens uit het kentekenregister zijn verstrekt. Bij deze controle wordt nagegaan of de gevoelige gegevens voor de juiste doelbinding zijn bevraagd. Deze controle op de rechtmatigheid van bevragingen duidt de RDW aan als ‘deelwaarnemingen’. In beginsel controleert de RDW ieder jaar tenminste 25% van het totaal aantal verzekeraars die bij de RDW als WAM-verzekeraar geregistreerd staan. Iedere verzekeraar krijgt tenminste één keer in de vier jaar een deelwaarneming.
...
3.1 Verzekeraars en gevolmachtigden
Indien een verzekeraar bij één of meer van de opgegeven kentekens niet aannemelijk kan maken dat de bevragingen zijn geschied ten behoeve van de juiste doelbinding, dan wordt een overtreding vastgesteld (in alle andere gevallen is de rechtmatigheid van de bevraging aangetoond).
Is dit de eerste overtreding binnen vijf jaar dan zal de verzekeraar een waarschuwing ontvangen en onder verscherpt toezicht worden geplaatst, hetgeen betekent dat het volgende kwartaal nogmaals een deelwaarneming wordt uitgevoerd.
Wanneer de verzekeraar binnen vijf jaar na de eerste overtreding een tweede overtreding begaat, dan zal de gegevensverstrekking tijdelijk, voor de duur van één week, worden stopgezet. Daarnaast zal de verzekeraar nogmaals onder verscherpt toezicht worden gesteld, hetgeen betekent dat het volgende kwartaal opnieuw een deelwaarneming wordt uitgevoerd.
Wanneer de verzekeraar de volgende deelwaarneming weer een overtreding, of een derde overtreding binnen vijf jaar na de eerste overtreding begaat, dan zal de gegevensverstrekking tijdelijk, voor de duur van één maand, worden stopgezet. Daarnaast zal de verzekeraar nogmaals onder verscherpt toezicht worden gesteld, hetgeen betekent dat het volgende kwartaal opnieuw een deelwaarneming wordt uitgevoerd.
Wanneer de verzekeraar binnen vijf jaar na de eerste overtreding een vierde overtreding begaat, dan zal de gegevensverstrekking definitief worden stopgezet.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99