MijnFintool

Nieuws

Kamerbrief over diverse WIA onderwerpen

Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken van verschillende onderwerpen over Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA). Tevens zijn 2 onderzoeksrapporten (instroom WIA/ ZW) gepubliceerd en zijn Kamervragen 'overstap Wajong2010' beantwoord.

WIA-criterium voor werknemers met loonkostensubsidie

Met de Participatiewet is loonkostensubsidie (LKS) geïntroduceerd voor mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon (WML) kunnen verdienen. Zij zijn ook verzekerd voor de werknemersverzekeringen. In de normale WIA-systematiek worden deze werknemers echter per definitie volledig arbeidsongeschikt bevonden, omdat zij geen regulier werk op WML-niveau kunnen verrichten. Mogelijk kunnen zij echter nog wel ander werk uitvoeren met loonkostensubsidie. In de Wet WIA is daarom vastgelegd dat bij het bepalen van het arbeidsongeschiktheidspercentage in de WIA rekening wordt gehouden met de omstandigheid dat een werknemer met loonkostensubsidie heeft gewerkt.

Uitlooptermijnen

Uitlooptermijnen in de WIA (de periode waar in de uitkeringsgerechtigde na een herbeoordeling zijn oude (hogere) uitkering houdt).

Voor de overgang van WGA 80-100 naar WGA 35-80 geldt een uitlooptermijn van 24 maanden, terwijl voor de groep die van WGA naar 35-min gaat 2 maanden geldt.
Ik (minister W. Koolmees) heb met sociale partners gesproken over het budgetneutraal uniformeren van de uitlooptermijnen naar een termijn van 9 maanden voor elke overgang. Sociale partners vinden vereenvoudiging een mooi doel, maar hebben wel zorgen over het verkorten van de periode van 24 maanden naar 9 maanden voor de groep die in de WGA 35-80 terecht komt. Het is op dit moment erg lastig voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om werk te vinden, dus het verkorten van de uitlooptermijn voor de WGA 35-80 wordt daarmee ook qua timing niet wenselijk geacht.
Op basis van de reacties van sociale partners zie ik onvoldoende draagvlak voor het uniformeren van de uitlooptermijnen en daarom laat ik de huidige uitlooptermijnen in stand.

Analyse WIA

Onderzoek naar de oorzaken van de stijging van het aantal mensen dat een WIA-uitkering krijgt. [zie download onder.]

Analyse publieke ZW-lasten 2013-2019

Onderzoek naar de oorzaken van de stijging van het aantal mensen dat een uitkering krijgt op basis van de Ziektewet (ZW). [zie download onder.]

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

18 dec 2020

Laatst gewijzigd

18 dec 2020

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1