Momenteel is 80% van de 892.000 auto's in Nederland met een keyless entry-systeem niet goed beveiligd. De wagens hebben sleutels waarbij het portier dankzij een elektronische signaal opent. In de auto volstaat het indrukken van de startknop en hoeft de sleutel nergens in.
In 2019 alleen al werden in ons land ongeveer 7.000 auto's gestolen, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De directe schade bedraagt 100 miljoen euro per jaar. De nieuwe beveiligingseisen van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging moet hier een einde aan maken. De nieuwe voorschriften eisen dat de slimme sleutel bij diefstalgevoelige modellen na 5 minuten in slaapstand springt. "Het signaal zendt dan niet meer uit, waardoor dieven het niet kunnen oppikken”, aldus CCV-adviseur Karin Beems.
Om autobezitters alert te houden, is de website autodiefstalcheck.nl gelanceerd, een initiatief van onder meer het CCV, Kiwa SCM en verzekeraars. Iedere autobezitter kan op basis van zijn kenteken zien in welke risicoklasse zijn wagen valt. Als blijkt dat je voertuig niet voldoet aan de nieuwe eisen, dan kan de verzekeraar bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering vragen dat er extra beveiligingsmaatregelen worden genomen.
Bron: HetCVV
Auto’s met huidige certificaten (van voor 1-1-2021), die gekoppeld zijn aan het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging, blijven geldig en verhuizen ook gewoon mee als de auto van eigenaar wisselt. Auto’s met certificaten blijven gewoon verzekerd, maar moeten bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, mogelijk een aanvullende maatregel treffen.
Mocht een nieuw opgeleverde auto een beveiligingssysteem hebben dat niet aan de nieuwe eisen voldoet van het CCV-keurmerk, dan kan de autobezitter in overleg met de verzekeraar bepalen wat er moet gebeuren. Dat kan onder meer betekenen dat je achteraf een systeem moet inbouwen dat wel voldoet aan de beveiligingseisen.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99