NHG gaat hybride taxaties toestaan als onderbouwing van de marktwaarde. Dit is een taxatievorm waarbij de taxateur een modelwaarde beoordeeld, evalueert en goedkeurt (EBA 210). Dit moet leiden tot snellere en goedkopere taxaties voor de consument en dient als alternatief voor de zuiver modelmatige taxaties die op grond van de EBA guidelines niet meer zijn toegestaan vanaf 1 juli. Op dit moment is NHG nog volop in gesprek met overheid, toezichthouders, geldverstrekkers en de taxatiebranche over de exacte invulling van het hybride model. NHG zal hybride taxaties toestaan tot maximaal 90% LTV. Bij het melden van de hypotheek dient te worden aangegeven dat de marktwaarde is bepaald aan de hand van een hybride taxatie.
Vanaf 2031 vervalt voor de eerste klanten de hypotheekrenteaftrek door het bereiken van de 30-jaarstermijn. Per 1 januari 2021 kan dit impact hebben op de eerste klanten met een lening die niet volledig is afgelost aan het einde van de looptijd, wanneer deze binnen 10 jaar van dit moment een nieuwe financiering aangaan. Wanneer dit het geval is, dan dient het vervallen van de aftrek meegenomen te worden in de maximale financieringslast. In deze specifieke situatie wordt het onder NHG toegestaan om bij het aangaan van de lening aflossingsvrij in box 3 af te sluiten.
NHG is voornemens aan Norm 1.13 een nieuw lid toe te voegen: Norm 1.13.7. In dit lid wordt opgenomen dat in bepaalde situaties een BKR-registratie: RN-3 + PLA met dezelfde datum geen belemmering vormt om voor NHG in aanmerking te komen.
Achtergrond voor de wijziging is: Conform BKR-regelgeving wordt bij elke afboeking op een vordering van €250,- of meer een 3-codering geregistreerd. Als een dergelijke afboeking plaatsvindt en de consument hoeft niets meer te betalen (finale kwijting), wordt tegelijkertijd met deze code, een praktisch laatste aflossingsdatum (PLA) gemeld. Ook NHG handelt in deze gevallen hiernaar. Na analyse van de NHG-registraties (RN) is gebleken dat een RN-3 + PLA registratie waarbij de data dezelfde zijn, in sommige situaties geen belemmering hoeft te zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Dit is het geval wanneer de consument een brief kan overleggen waaruit blijkt dat er sprake is van afboeking van de restschuld tegen finale kwijting.
Per 1 juli 2021 is het aanvragen van een hardheidsclausule alleen nog mogelijk via de geldverstrekker die de hypothecaire lening verstrekt met het formulier ‘Aanvragen hardheidsclausule’. Het formulier ‘Aanvragen hardheidsclausule’ zal te zijner tijd voor geldverstrekkers op de website van NHG worden geplaatst. Op dit moment kan een beroep op de hardheidsclausule door of namens de aanvrager(s) worden gedaan door middel van een gemotiveerd schriftelijk verzoek aan NHG.
Het verlengen van de looptijd van een bestaande lening met NHG is onder Norm 3.1.1 niet mogelijk, maar wel onder Norm 3.1.4. Dit zal in de Voorwaarden & Normen 2021-2 worden verduidelijkt. Inhoudelijk wijzigt Norm 3 (oversluiten en aanvullende lening) niet.
Steeds meer geldverstrekkers en adviseurs werken met brondata. NHG staat straks, door de ervaring met een aantal pilots met verschillende geldverstrekkers, het gebruik van brondata toe in de Voorwaarden & Normen 2021-2. Hiervoor komt er een ‘checklist brondata’ aanvullend op de huidige ‘checklist documenten – bijlage 3’. Daarnaast zullen we beschrijven waar de brondata aan dient te voldoen. Hierbij is het uitgangspunt om zoveel mogelijk ruimte bij de geldverstrekker te laten, zodat een geldverstrekker zelf kan bepalen met welke consumentendata-leverancier(s) zij wil samenwerken. Door deze toevoeging aan de Voorwaarden & Normen wil NHG het gebruik van brondata in de hypotheekketen verder stimuleren.
Met ingang van 1 juli 2021 zijn de Algemene voorwaarden inzake de uitwisseling van gegevens versie 3.1 van toepassing. Daarmee vervalt de huidige versie 3.0
Bron: NHG (voorwaarden 2021-2 zijn leidend).
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668