Hierdoor nemen de tekorten verder toe. De woningprijzen zijn vorig jaar sterker gestegen dan de inkomens en dit zet de betaalbaarheid verder onder druk. De impact op de maandelijkse lasten wordt verminderd door de lage hypotheekrente, maar bij onverwachte wijzigingen in de persoonlijke situatie kunnen zich toch risico’s voordoen.
Het FSC herhaalt daarom dat het belangrijk is om risicovol leengedrag te voorkomen. Daarom moeten kredietverstrekkers een zo goed mogelijk beeld hebben van de financiële positie van een kredietnemer bij het verstrekken van een hypotheek en bijvoorbeeld ook rekening kunnen houden met studieleningen.
De overheid heeft een aantal belangrijke stappen gezet om de onevenwichtigheden op de woningmarkt te verminderen en overmatige schulden van huishoudens te beperken. De leennorm op basis van de loan-tovalue is verlaagd en de hypotheekrenteaftrek is verder afgebouwd, waarbij ook sprake is van aflossingen gedurende de looptijd. Het komende kabinet kan verdere stappen zetten om de structurele problemen aan te pakken.
Partiële maatregelen die bedoeld zijn om specifieke knelpunten bij onder andere starters op korte termijn weg te nemen, kunnen juist op langere termijn averechts uitwerken. Ruimere leenmogelijkheden hebben uiteindelijk namelijk vooral een prijsopdrijvend effect. Hervormingen van de woningmarkt moet daarom gebaseerd zijn op een structurele aanpak van de krapte in de verschillende segmenten.
Het FSC zal in dat kader in een volgende vergadering nader spreken over de ontwikkelingen in zowel het koop- als het huursegment.
In het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) spreken vertegenwoordigers van de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën over ontwikkelingen op het gebied van financiële stabiliteit in Nederland. Het Centraal Planbureau neemt als externe deskundige deel aan de vergaderingen. De President van DNB is voorzitter van het FSC.
Bron: FSC
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99