Het niet kunnen beschikken over een basisbetaalrekening kan verstrekkende gevolgen hebben, van het maken van extra kosten enerzijds tot het geen toegang meer hebben tot noodzakelijke medicatie anderzijds.
Dit nieuwe recht zal dus enkel wijken wanneer dit een disproportionele inspanning van een bank zou vragen.
Primaire betrokkenen zijn Nederlanders woonachtig buiten de Europese Unie welke recent te maken hebben gehad met het opzeggen van hun betaalrekening of op dit moment nog wel een betaalrekening hebben maar onzeker zijn of deze ook in de toekomst beschikbaar blijft.
Andere direct betrokkenen zijn banken welke uitvoering zullen geven aan het recht op een basisbetaalrekening voor Nederlanders woonachtig buiten de Europese Unie.
Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) belast met het toezicht op de artikelen van paragraaf 4.3.1.8. Basisbetaalrekening uit de Wet op financieel toezicht is bij het wetsvoorstel betrokken.
Tot slot zijn ook het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening en eventueel de rechtsspraak betrokken indien overgegaan wordt tot het indienen van klachten en het doen van uitspraken over geschillen.
Het wetsvoorstel zal als effect hebben dat Nederlanders woonachtig buiten de Europese Unie wettelijk gezien recht hebben op een basisbetaalrekening. Dit zal als gevolg hebben dat diegene wiens rekening recent is opgezegd, een basisbetaalrekening kunnen aanvragen en aanhouden bij een bank.
Banken zullen uitvoering moeten geven aan het recht op een basisbetaalrekening voor Nederlanders woonachtig buiten de Europese Unie tenzij de aanvraag niet gehonoreerd hoeft te worden omdat deze onder de uitzonderingsgrond van het wetsvoorstel valt. Banken zullen derhalve inspanningen moeten verrichten om deze basisbetaalrekeningen aan te bieden. Mogelijkerwijs leidt dit tot hogere kosten welke tot op een zekere hoogte verdeeld kunnen worden onder de aanvragers van basisbetaalrekeningen woonachtig woonachtig buiten de Europese Unie.
De AFM zal toezicht houden op de nieuw opgenomen recht op een basisbetaalrekening. Het AFM kan onderzoeken doen naar de naleving van de wettelijke bepalingen omtrent basisbetaalrekeningen. Dergelijke onderzoeken kunnen leiden tot gesprekken met banken en in vergaande gevallen tot het opleggen van een last onder dwangsom.
Het Kifid en in enkele gevallen de rechtspraak kunnen een rol vervullen aangaande geschillen beslechting over het recht op een basisbetaalrekening en de uitzonderingsgrond.
Klik hier voor de internetconsultatie.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99