Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
17 mrt 2021 Nieuws

Acceptatienormen geldverstrekker kennen

Consument heeft geprobeerd zijn hypotheek te verhogen om een woning voor zijn dochter aan te kopen. De hypotheekinschrijving bood daarvoor ruimte. Geldverstrekker heeft die aanvraag afgewezen op grond van haar acceptatiebeleid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De commissie is van oordeel dat de klacht moet worden afgewezen. Aan dat oordeel ligt ten grondslag dat consument een hypotheekadviseur in de arm had genomen, die op de hoogte had moeten zijn van het acceptatiebeleid van geldverstrekker of, voor zover onduidelijkheden bestonden over dat beleid, vragen aan geldverstrekker had moeten stellen.

Aan de basis van dat oordeel ligt het gegeven dat consument via zijn adviseur een hypothecaire geldlening bij geldverstrekker heeft afgesloten. Juridisch gezien is die adviseur de hulppersoon van consument, zodat de wetenschap en fouten van die adviseur moeten worden toegerekend aan consument

Voorwaarden

Uit de algemene voorwaarden en de acceptatievoorwaarden kan naar oordeel van de commissie niet worden afgeleid dat verhogingen ten behoeve van de aankoop van onroerend goed zonder meer zullen worden toegestaan. De hypotheekvoorwaarden duiden er eerder op dat een verhoging slechts in verband met de eigen woning kan worden gebruikt. In die omstandigheden had adviseur binnen het in 2018 gevolgde adviestraject contact moeten opnemen met geldverstrekker. Hij had navraag moeten doen of verhoging van de geldlening mogelijk was ten behoeve van de aankoop van een woning voor de dochter van consument.
Omdat dit contact niet heeft plaatsgevonden en het nalaten van adviseur aan consument worden toegerekend (zie 3.1), moet de vordering worden afgewezen.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Hypotheekadviseur moet van acceptatiebeleid gekozen geldverstrekker op de hoogte zijn

Een andere kredietverstrekker dan de Bank heeft Consumenten in 2011 een hypothecaire geldlening verstrekt voor de financiering van de aankoop van een woning. De woning is onder toepasselijkheid van een ‘Slimmer Kopen-regeling’ van de woningcorporatie gekocht.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

17 mrt 2021

Laatst gewijzigd

17 mrt 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.