Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
1 apr 2021 Nieuws

BKR-registratie bij schuldhulpverlening

Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleit voor een aanpassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) (concept). In een brief pleiten ze voor een beperkte registratie bij schuldhulpverlening.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het is voor een kredietverstrekker goed om te weten wie problematische schulden heeft, zodat de inwoner geen nieuwe schulden kan maken bij kredietverleners. Deze registratie heeft echter geen meerwaarde voor een inwoner met niet problematische schulden, die recht heeft op preventieve schuldhulpverlening op maat, waarvoor ook een beschikking tot toegang wordt afgegeven. Deze registratie zal eerder zorgen voor een drempel bij het vragen van schuldhulpverlening op maat.

Overkreditering

De VNG, de NVVK en gemeenten pleiten voor een laagdrempelige en breed toegankelijke schuldhulpverlening (dit is ook wat de Wgs beoogt) en stellen voor dat gemeenten alleen registreren bij curatieve schuldhulpverlening om inwoners met problematische schulden te beschermen tegen overkreditering.

Laagdrempelig

Als een inwoner met financiële problemen de stap naar de hulpverlening durft te zetten, vinden gemeenten het belangrijk dat de toegang tot schuldhulpverlening zo laagdrempelig mogelijk is. Wanneer het alleen preventieve ondersteuning betreft, mag een BKR registratie geen extra drempel zijn om hulp te vragen. Hiermee voorkomen we ook dat inwoners wachten met zich aanmelden totdat er problematische schulden zijn ontstaan.

Aanpassing wetsvoorstel

In de huidige wetgeving wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de curatieve en preventieve schuldhulpverlening. Wij vragen u dat onderscheid wel te maken in de wet, zodat gemeenten hun inwoners conform de wet laagdrempelig, snel, effectief en met maatwerk kunnen helpen.


Bron: VNG

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kamervragen over BKR-registratie bij de start van schuldhulpverlening

Minister Koolmees gaf antwoord op Kamervragen over 'BKR registratie bij de start van schuldhulpverlening'.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs). De wijziging geeft gemeenten de mogelijkheid om gegevens van burgers met betalingsachterstanden in een vroeg stadium uit te wisselen met woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars.

Schuldhulpverlening en BKR

Met ingang van 1 januari 2021 treedt het 'Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening' in werking.

BKR helpt gemeenten bij schuldhulp-preventie

Als het aan het BKR ligt, gaat zij op korte termijn gemeenten helpen bij schuldhulp-preventie. Dit meldt BNR. Binnenkort moet een pilot starten waarbij gemeenten in een vroeg stadium worden gewaarschuwd als mensen hun rekeningen niet meer betalen. Dit moet het aantal mensen in de schuldhulpverlening terugdringen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 apr 2021

Laatst gewijzigd

1 apr 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.