MijnFintool

Nieuws

Verkenning naar non-bancaire mkb-financiering

Het midden- en kleinbedrijf is steeds vaker aangewezen op alternatieve financieringsvormen zoals factoring en equipment lease. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bracht deze snelgroeiende markt verder in kaart en ziet met name risico’s voor kleine ondernemers.

In het kort

  • Sterke groei alternatieve mkb-financiering
  • Onvoldoende oog voor kredietwaardigheid
  • Onduidelijke informatie over hogere kosten
  • Vraagtekens bij haalbaarheid betere zelfregulering
  • Onderzoek naar andere beschermingsmogelijkheden wenselijk

Onvoldoende oog voor kredietwaardigheid

Een belangrijk zorgpunt is dat de ondernemer vooral zelf lijkt te moeten bepalen of zijn financieringsbehoefte verantwoord is. Alternatieve kredietaanbieders gaan daarmee voorbij aan de kwetsbare situatie van kleine ondernemers, zeker als deze in zwaar weer zitten. Zij kunnen dan extra moeilijk een objectieve afweging maken tussen de extra risico’s en kosten van een lening en de levensvatbaarheid van hun bedrijf. Niet zelden staan kleine ondernemers bovendien persoonlijk garant. Dit is een extra punt van zorg en was voor de AFM aanleiding om deze markt beter in kaart te brengen.

Diverse begrippen

  • Crowdfunding Bij crowdfunding wordt financiering opgehaald bij een grote groep donateurs of investeerders. Een belangrijk voordeel is dat geldvragers zelf de voorwaarden kunnen bepalen. Zo beslissen ze zelf welke financieringsvorm ze gebruiken en wat de tegenprestatie zal zijn.
  • Equipment lease Lease is een vorm van kredietverstrekking waarbij de verstrekker een goed koopt en deze gedurende een overeengekomen termijn en tegen een vergoeding ter beschikking stelt aan het bedrijf. Bij equipment lease gaat het om objecten anders dan auto’s, zoals kranen, grondverzetmachines, industriële machines, koffieapparaten, kopieermachines, computers en ICT-oplossingen. Bij automotive lease gaat het alleen om auto’s.
  • Factoring (regulier, non-recourse) Dit is een vorm van debiteurenfinanciering of voorraadfinanciering. Hierbij draagt de ondernemer de facturatie over aan een extern bedrijf dat zorgt voor de facturering, de debiteurenadministratie en de incassering van de debiteuren. Het externe bedrijf ontvangt in ruil meestal een percentage van de omzet, maar draagt ook het risico over de schulden. Dit wordt ook wel reguliere of non-recourse factoring genoemd.
  • Recourse factoring Deze vorm kenmerkt zich doordat de factoringmaatschappij de factuur teruggeeft aan de ondernemer indien de debiteur de factuur niet voldoet. Het kredietrisico ligt daarom niet alleen bij de factoringmaatschappij, maar ook bij de ondernemer zolang de factuur niet wordt voldaan. Bij non-recourse factoring wordt het kredietrisico overgenomen door de factoringmaatschappij.
  • American factoring Deze vorm kenmerkt zich doordat de ondernemer per individuele factuur kan bepalen of deze te koop wordt aangeboden, waarbij de factoringmaatschappij per factuur beslist of hij van dat aanbod gebruik wil maken. De meeste aanbieders nemen na aankoop ook het kredietrisico op zich.

 

Bron: AFM

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1