Eerder was aangekondigd dat het kabinet zal onderzoeken welke keuzemogelijkheden bij aanvullend pensioen op termijn kunnen worden toegevoegd, naast het bedrag ineens op pensioendatum. Dit onderzoeksrapport is inmiddels gepubliceerd.
Bijgevoegd onderzoek gaat in op de meest genoemde en voor de hand liggende keuzemogelijkheden:
Voor de vier keuzemogelijkheden volgt hieronder een samenvatting van de bevindingen.
De keuze voor de pensioenuitvoerder betekent dat een deelnemer een uitvoerder kan kiezen die meer aansluit bij voorkeuren omtrent bijvoorbeeld groen beleggen, de wijze van communicatie/dienstverlening met deelnemers of die bijvoorbeeld lagere uitvoeringskosten heeft. Er zijn echter ook uitdagingen aan verbonden:
Keuze voor het voortijdig aanwenden van het pensioenvermogen geeft huishoudens de mogelijkheid het pensioen beter te laten aansluiten op hun financiële situatie, bijvoorbeeld tijdens het “spitsuur” van het leven. Met deze keuze zouden er meer financiële middelen beschikbaar komen om de kosten van de woning en een jong gezin te kunnen dragen. Er zijn echter nadelen aan verbonden:
Bron: Rijksoverheid
1 Vijfduizend euro aflossing van de eigen woning leidt tot 40.000 euro minder pensioen
Een verkenning van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit 2015 geeft aan dat wanneer een jonge deelnemer ongeveer 5.000 euro pensioen afkoopt, de levenslange uitkering met 2.500 euro netto per jaar afneemt. Voor een vrouw die in 1985 is geboren, is de AOW-leeftijd ongeveer 69 jaar. Een vrouw die in 1985 is geboren, heeft volgens het CBS een levensverwachting van bijna 85 jaar oud. Dit houdt in dat ze ongeveer 16 jaar pensioenuitkeringen ontvangt. Vermenigvuldigd met 2.500 euro, loopt een 35-jarige door het eenmalig opnemen van 5.000 euro pensioenkapitaal dus gemiddeld 40.000 euro netto mis. Een belangrijke nuance daarbij is wel dat een aflossing van de eigenwoningschuld ervoor zorgt dat er minder hypotheekrente betaald hoeft te worden. Zeker bij deelnemers met een eigenwoningschuld waaraan een hoog rentepercentage aan gekoppeld is, kan dit winst opleveren. Hierbij wordt deze winst wel weer afgezwakt door het mislopen van eventuele hypotheekrenteaftrek. Hoe dit per saldo uitpakt hangt daarmee sterk af van de individuele situatie van de deelnemer.
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99