Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 mei 2021 Nieuws

Duurzaam gescheiden leven en verschuldigde eigen bijdrage aan het CAK

Voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en het beschermd wonen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) betalen cliënten een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage. Het CAK berekent en int de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen, het vermogen, de leeftijd, de leveringsvorm van de zorg en de huishoudsamenstelling.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Een verzoek om het alleenstaande AOW-pensioen te ontvangen, kan volgens het huidige SVB-beleid niet worden teruggedraaid. Dat kan leiden tot knelpunten bij cliënten omdat zij niet altijd kunnen overzien wat de gevolgen van DGL-geregistreerd zijn, voor bijvoorbeeld de te betalen eigen bijdrage voor zorg en te ontvangen toeslagen. Een DGL-registratie betekent namelijk niet alleen het ontvangen van een hoger AOW-pensioen, maar in principe ook dat de hogere eigen bijdrage betaald moet worden.

BRP

In principe baseert het CAK zich voor de huishoudsamenstelling op de Basisregistratie Personen (BRP). Dit verandert op het moment dat cliënten bij de SVB als DGL-geregistreerd staan. Cliënten moeten dit zelf melden bij het CAK. Een herziening van de eigen bijdrage naar aanleiding van de DGL-registratie betekent dat de hoogte van de te betalen eigen bijdrage verandert. Volgens gegevens van het CAK geldt voor circa 90% van de cliënten dat zij een hogere eigen bijdrage moeten betalen. In slechts ongeveer 10% van deze gevallen is sprake van een financieel nadeel voor cliënten, omdat de verhoging van de eigen bijdrage groter is dan het bedrag waarmee het AOW-pensioen wordt verhoogd.

Gegevensuitwisseling

Indien cliënten de DGL-registratie niet tijdig doorgeven aan het CAK, kan dit leiden tot het opleggen van een onjuiste eigen bijdrage waardoor bij correcties naheffingen of restituties kunnen ontstaan. Om deze naheffingen en restituties in de toekomst te voorkomen zijn de SVB en het CAK een gegevensuitwisseling gestart om na te gaan of dezelfde cliënten bij hen bekend zijn als DGL-geregistreerd. Uit de eerste bestandsvergelijking is gebleken dat van circa 3.000 cliënten (van de 5.500 als DGL-geregistreerde cliënten) bij het CAK niet bekend was dat zij als DGL-geregistreerd staan bij de SVB en een AOW-pensioen voor alleenstaande ontvangen. Hierdoor is er door het CAK een onjuiste eigen bijdrage Wlz of beschermd wonen berekend.

Maatregelen

1. Bestandsvergelijking tussen SVB en het CAK
Er zijn tweemaandelijkse bestandsvergelijkingen ingesteld, zodat discrepanties in de DGL-registratie bij het CAK en de SVB snel ontdekt en opgelost worden.
2. Maatregelen SVB

  • Wijzigingen SVB-beleid

Het beleid van de SVB is aangepast. Cliënten met een DGL-registratie kunnen deze registratie herzien. Na herziening ontvangen cliënten weer een AOW-pensioen voor gehuwden. Nadat cliënten deze wijziging ook kenbaar gemaakt hebben bij het CAK wordt de eigen bijdrage aangepast. Vanwege de geldende uitzonderingssituatie betaalt de cliënt vanaf dat moment weer de lage eigen bijdrage in plaats van de hoge eigen bijdrage.
Dit wordt gezien als een tijdelijke oplossing. Voor een meer structurele oplossing kan de wet worden aangepast, waardoor de cliënt deze afweging niet meer hoeft te maken.

  • Communicatie

De SVB informeert alle cliënten die in het verleden hebben verzocht om het AOW alleenstaandenpensioen te ontvangen, over het aangepaste beleid en de mogelijkheid om per eerstvolgende maand weer het AOW-pensioen voor gehuwden te ontvangen.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Tip: Eigen bijdrage rekenhulp (link)

Bron: HetCAK

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 mei 2021

Laatst gewijzigd

19 mei 2021

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.