MijnFintool

Nieuws

Risicorapportage Financiële markten 2021

Het Nederlandse financiële stelsel is vooralsnog stabiel genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Mede door de goede uitgangspositie van voor de crisis en dankzij het steunbeleid van de overheid zijn de risico’s beperkt. Dat concludeert het Centraal Planbureau in de jaarlijkse Risicorapportage Financiële Markten.

De zoektocht naar rendement op alle kapitaalmarkten gaat gepaard met risico’s.

Een grote hoeveelheid (spaar)geld lijkt zowel op aandelenmarkten als op obligatiemarkten terecht te komen. Maar ook structurele factoren zoals vergrijzing en het ruime monetaire beleid zorgen voor een lage rente. De lage rente zet de solvabiliteitspositie van verzekeraars en pensioenfondsen verder onder druk. Daarnaast groeit onder meer als gevolg van de sterke regulering van de bankensector de sector van niet-bancaire financiële intermediairs (NFBI) gestaag.

Ook de Nederlandse huizenmarkt blijft oververhit.

De prijsontwikkelingen worden voornamelijk gedreven door een beperkt aanbod en een lage rente. Hierdoor lopen huishoudens het risico op hoge schulden. Op dit moment zijn er echter geen data voorhanden die deze potentiele risicogroepen laten zien. Bij een prijscorrectie op de huizenmarkt kunnen nieuwe kwetsbare groepen van huishoudens met hoge schulden onder water komen te staan. In vergelijking met 2008 zijn deze potentieel kwetsbare groepen kleiner.

 

 

Bron: CPB

Modules & dossiers

Opvoerdatum

25 mei 2021

Laatst gewijzigd

25 mei 2021

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1