Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 mei 2021 Nieuws

Geleende steiger wordt gestolen

De consument doet een beroep op zijn inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering als de steiger, die hij van zijn werkgever heeft geleend, wordt gestolen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Inboedelverzekering?

De verzekeraar wijst de schadeclaim op beide verzekeringen af. De commissie is van oordeel dat een dergelijke steiger niet als onderdeel van de inboedel kan worden gezien, zodat de schade niet onder de dekking van de inboedelverzekering valt.

Naar het oordeel van de commissie is de door de consument geleende steiger, gelet op de omvang en de waarde en het gebruik ervan, geen voorwerp dat een gezin doorgaans thuis heeft voor persoonlijk gebruik. Zulke grote en dure steigers worden gewoonlijk bedrijfsmatig gebruikt. Dit blijkt ook uit het feit dat de consument de steiger van zijn werkgever heeft geleend. Dat de buren van de consument mogelijk een steiger hebben, maakt dit niet anders.

AVP?

Omdat de consument als een ‘goed huisvader’ voor de steiger heeft gezorgd, is hij niet aansprakelijk voor de schade als gevolg van de diefstal van de steiger. De verzekeraar mocht de claim op de aansprakelijkheidsverzekering dan ook afwijzen.

Op grond van artikel 7A:1777 van het Burgerlijk Wetboek (‘BW’) rust op de bruiklener de verplichting om de zaak die hij in bruikleen heeft ontvangen, bij het einde van de bruikleen aan de uitlener terug te geven. Tot dat moment moet de bruiklener op grond van artikel 7A:1781 lid 1 BW ‘als een goed huisvader’ voor de bewaring en het behoud van de zaak zorgen.

Verder geldt dat de bruiklener van de zaak volgens artikel 7A:1781 lid 2 BW geen ander gebruik maken dan de aard van de zaak meebrengt of uit de overeenkomst voortvloeit en dat hij op grond van artikel 7A:1784 BW niet aansprakelijk is voor waardevermindering van de zaak als gevolg van overeengekomen gebruik. Waar het dus om gaat is dat de bruiklener de geleende zaak op enig moment weer terug moet geven in de staat waarin hij deze heeft ontvangen. Is de bruiklener daartoe niet in staat, maar heeft hij tijdens zijn gebruik wel de zorg van een goed huisvader betracht, dan is er geen sprake van een toerekenbare tekortkoming en is hij niet aansprakelijk voor schade aan of verlies van de zaak.

Beslissing

De vordering van Consument wordt afgewezen.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 mei 2021

Laatst gewijzigd

26 mei 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.