De budgettaire kosten van verlaging van de drempel naar 25% bedragen 260 mln euro. Er komen dan structureel 41.000 mensen met een WIA-uitkering bij. Bij een verlaging naar 15% lopen de kosten op tot 430 mln euro.
Het structurele aantal WIA-uitkeringen stijgt dan met 82.000.
Er zijn geen significante gedragseffecten. Als alleen de toetredingsdrempel van de WIA wijzigt, zal het aantal zieke werknemers dat de periode van twee jaar ziekte volmaakt nauwelijks stijgen. Ook de effecten op de werkgelegenheid van de drempelverlaging zijn vrijwel nihil. Wel is er sprake van verschillende indirecte effecten. Zo zullen de uitgaven aan WW en bijstand dalen. Daartegenover staat een ongeveer even grote stijging van de uitgaven aan Ziektewet, Toeslagenwet en WIA-uitvoeringskosten.
Een aanzienlijk deel van de kosten van extra WGA-uitkeringen zal overigens ten laste komen van het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof)1. Het gaat hierbij om de volledige lasten van uitkeringen die langer dan 10 jaar lopen en om een deel van de uitkeringslasten in de vervolgfase van de WGA-uitkering. Ook uitkeringslasten van sommige vangnetgroepen (onder anderen werklozen), die niet aan werkgevers kunnen worden toegerekend, komen vanaf het begin volledig ten laste van het Aof. De premie voor het Aof bedraagt momenteel 7,03% van de premieplichtige loonsom.
Bron: CPB
8/7/2021 toevoeging bij downloads
* Kamerbrief juli 2021
* Eindrapport
* Re-integratie bij psychische aandoeningen handreiking
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99