Crowdfundingdienstverleners, de bedrijven die middels een crowdfundingdienstverlener gelden willen aantrekken van het publiek, personen die middels een crowdfundingdienstverlener in bedrijven willen investeren en de Autoriteit Financiële Markten
De conceptregeling heeft derhalve geen gevolgen voor burgers, bedrijven, overheid en milieu.
De verordening vormt het hoofdbestanddeel van het regelgevend kader voor het verlenen van crowdfundingdiensten wat betreft bedrijfsfinanciering. Centraal staat de zogenoemde crowdfundingdienstverlener. Deze partij matcht belangstelling voor bedrijfsfinancierings tussen beleggers (de geldgevers; de crowd) en projecteigenaren (geldvragers; bedrijven die financiering zoeken) door het gebruik van een crowdfundingplatform. De financiering kan de vorm aannemen van een onderhandse lening of van een effect zoals omschreven in de richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014; kort gezegd gaat het om een aandeel of obligatie.
Andere vormen van crowdfunding vallen buiten de reikwijdte van de richtlijn en verordening. Dan gaat het om crowdfunding waarbij zowel geldvrager als geldgever consument zijn (ook wel bekend als peer-to-peer-lending), donatiecrowdfunding en crowdfunding waarbij deelnemers geld bijgedragen voor het ontwikkelen van een product (reward-based crowdfunding).
Klik hier voor de internetconsultatie.
Deze regeling treedt in werking met ingang van 10 november 2021.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99