Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
7 jun 2021 Nieuws

Spaargeld en schulden salderen?

De erflaatster had een spaarsaldo en tegelijk een schuld uit een hypotheekkrediet. Volgens de erfgenamen heeft de bank in strijd met haar zorgplicht gehandeld doordat zij heeft verzuimd de erflaatster erop te wijzen dat de schuld met haar spaartegoed kon worden afgelost.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Klacht

Kern van de klacht is dat de bank heeft verzuimd de erflaatster erop te wijzen (en daarbij voldoende te waarschuwen) dat zij haar spaargeld in aflossing kon brengen op het uitstaande hypotheekkrediet en daarmee een aanzienlijk bedrag aan hypotheekrente kon besparen.

Waarschuwingsplicht

Een waarschuwingsplicht geldt in situaties waarin de kredietnemer wordt blootgesteld aan onverantwoorde risico’s, in het bijzonder aan betalingsverplichtingen die zich niet verdragen met zijn inkomens- en vermogenspositie.

Van zulke risico’s is in dit geval geen sprake. Het is immers niet gebleken dat de verplichtingen in verband met het hypotheekkrediet (volgens de erfgenamen ongeveer € 100,- per maand) te hoog waren gelet op de inkomensen vermogenspositie van de erflaatster.

Niet complex

Daar komt bij dat het in dit geval niet om complexe producten ging – een spaarrekening en een hypotheekkrediet – en de verplichtingen van de erflaatster in verband met het hypotheekkrediet zijn voldoende duidelijk weergegeven in de offerte en overeenkomst.

Navraag...

Ten slotte kan, omdat de erflaatster niet meer in leven is, de precieze toedracht ook niet worden achterhaald door navraag bij haar te doen. Het is daarom niet gebleken dat de bank in strijd met een waarschuwingsplicht heeft gehandeld.

Beslissing

Naar het oordeel van de commissie is niet gebleken dat de bank in strijd met een verplichting heeft gehandeld.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 jun 2021

Laatst gewijzigd

7 jun 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.