Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
10 jun 2021 Nieuws

Amerikaanse stimulus cheques

Minister Hoekstra reageerde op een bericht dat Nederlandse banken sinds 1 januari 2021 weigeren om cheques te innen. Ook geeft hij de laatste stand van zaken rondom het innen van Amerikaanse stimulus cheques door Nederlanders die geen bankrekening hebben die gelieerd is aan de Verenigde Staten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Stimulus cheques zijn cheques die de Amerikaanse overheid verstrekt aan Amerikaanse belastingbetalers (ongeacht waar zij wonen) als ondersteuning van de economische gevolgen van de coronacrisis.

Contractsvrijheid

Het is aan de financiële instellingen zelf om te bepalen welke betaaldiensten zij aanbieden, zolang ze daarvoor een vergunning hebben van DNB. Het verzilveren van cheques is niet aangemerkt als betaaldienst in de herziene richtlijn betaaldiensten (PSD2) en niet opgenomen als basisdienst in de richtlijn betaalrekeningen. Er is daarom geen verplichting om deze dienst aan te bieden.

Niet meer werkzaam

Volgens de Betaalvereniging Nederland is het proces van het verwerken van cheques arbeidsintensief en staan de verwerkingskosten niet in verhouding tot de baten. Ook zijn er verschillende risico’s aan verbonden. De Betaalvereniging Nederland heeft recent nogmaals bevestigd dat zij geen uitzondering kunnen maken voor deze cheques, omdat bij de meeste banken de benodigde personen en middelen sinds het uitfaseren van de dienstverlening al niet meer aanwezig zijn.

Amerikaanse ambassade in Nederland

De ambassade liet liet eerder weten dat het verwerken van cheques niet tot de consulaire dienstverlening van de VS in de EU behoort.

Alternatieven

Zo kunnen personen die een stimulus cheque hebben ontvangen onder andere een herstelbetaling aanvragen (Recovery Rebate Credit) wanneer zij hun Amerikaanse belastingaangifte over 2020 indienen (de cheque wordt dan verrekend met de te betalen belasting).

Ook kunnen deze personen bij tenminste vier grootbanken in België nog een stimulus cheque innen. Zij moeten daarvoor wel klant worden bij deze specifieke bank. Uit een recente navraag blijkt dat dit nog steeds mogelijk is. Voorts heb ik begrepen dat eenzelfde route via Duitse banken eveneens mogelijk kan zijn.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 jun 2021

Laatst gewijzigd

10 jun 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.