Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 jun 2021 Nieuws

Consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt 2021

Het jaarlijkse consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt geeft inzicht in de kennis, beleving en gedrag van consumenten als ze kiezen voor een zorgpolis. Bij het oriënteren op een nieuwe zorgverzekering maken respondenten met name gebruik van online bronnen. (Prijs-)vergelijkingswebsites worden daarbij meer gebruikt dan vorig jaar (57% vs. 49%).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Reden overstap

De aanleidingen om zich te gaan oriënteren op een nieuwe zorgverzekering zijn: de premie voor 2021 (21%) en een behoefte aan andere zorg (13%). De premie speelt een grotere rol dan vorig jaar, maar het percentage fluctueert door de jaren.

De daadwerkelijke reden om voor een andere verzekering te kiezen is in de meeste gevallen de prijs, zelfs nog vaker dan vorig jaar (60% vs 49%). Daarnaast spelen ook de dekking (28%) en vrije zorgkeuze (13%) een rol. De meeste respondenten hebben hun nieuwe zorgverzekering online afgesloten via de website van de zorgverzekeraar (51%) of via een prijsvergelijkingswebsite (26%).

Vergelijkingssites

Uit de zorgmonitor blijkt dat overstappers en niet-overstappers verschillen. Overstappers naar een andere verzekeraar zijn vaker gezond, jong, man en hoog opgeleid. Ze denken ook vaker geen zorg nodig te hebben. Deze overstappers maken meestal gebruik van vergelijkingssites, waarbij de prijs van de verzekering vaak bepalend is voor hun keuze. Overstappers vinden vergelijkingssites ook (zeer) betrouwbaar.

Verzekerden die zich oriënteren op een overstap houden de verzekeraars scherp om een goed aanbod te doen tegen een scherpe prijs. Daar profiteren alle verzekerden van die hetzelfde in de polis zoeken. De nadruk moet niet eenzijdig op de prijs liggen. Er is namelijk een grote groep mensen die andere aspecten van een verzekering belangrijk vinden, zoals de dekking van zorgkosten, de vrije zorgkeuze en de service van de zorgverzekeraar. Dit vraagt om een objectief en toegankelijk beeld van de verschillende polissen waaruit verzekerden kunnen kiezen. De ranking van polissen op vergelijkingssites moet transparant zijn en afhangen van wat degene belangrijk vindt en niet van bijvoorbeeld de provisies van de zorgverzekeraar.

 

Bron: Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.