Het premiepercentage van de lage premie, over het loon van werknemers met een vast contract, wordt verlaagd van 2,7% naar 0,34%, en het premiepercentage over het loon van andere werknemers wordt verlaagd van 7,7% naar 5,34%. Voor beide geldt dus een daling van 2,36 procentpunt. Het verschil tussen de hoge en de lage premie blijft vijf procentpunt. Dit gebeurt door wijziging van de Regeling tot vaststelling premiepercentages werknemers- en volksverzekeringen, maximumpremieloon werknemersverzekeringen en opslag kinderopvangtoeslag 2021.
Het kabinet wenst de AWf-premie zo spoedig mogelijk te verlagen, maar is zich bewust van de impact hiervan op de salarisverwerking door werkgevers. Daarom heeft overleg plaatsgevonden met de salarisverwerkers over de mogelijke ingangsdatum van de verlaging. Daar is het volgende uit gekomen. De ingangsdatum van de nieuwe percentages is 1 augustus 2021. In de software waarmee werkgevers loonaangifte doen is het mogelijk om veranderingen in de premiepercentages in de loop van het jaar te verwerken en vanaf de wijzigingsdatum met nieuwe percentages loonaangifte te doen. De meeste werkgevers doen aangifte per maand en de gekozen datum sluit aan bij het begin van het aangiftetijdvak van augustus.
Voor werkgevers die aangifte doen per vier weken, sluit 1 augustus niet aan bij het begin van een aangiftetijdvak, en zou inwerkingtreding met ingang van 1 augustus tot problemen leiden. Er is voor gekozen om deze problemen op te lossen voor de werkgevers die aangifte doen per vier weken door een afwijkende ingangsdatum te kiezen, te weten 16 augustus, overeenkomend met de aanvang van een nieuw aangiftetijdvak. Er is dus daarmee een klein eenmalig verschil in effect voor werkgevers die per maand loonaangifte doen en voor werkgevers die per vier weken loonaangifte doen. Op de genoemde uitvoeringstechnische gronden is hier desondanks voor gekozen, een andere mogelijkheid om nog dit jaar de lastenvermindering te realiseren is er niet.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99