Het wetsvoorstel wijzigt de Woningwet om zo de werking, uitvoerbaarheid en toekomstbestendigheid van de wet te verbeteren door meer ruimte te geven voor lokaal maatwerk en meer risicogericht toezicht en om de administratieve lasten te beperken, aldus het kabinet.
Om dit te bereiken worden onnodige detailregels geschrapt, wordt de stapeling van waarborgen weggenomen, en worden regels vereenvoudigd en verduidelijkt.
De voorgestelde wijzigingen komen onder andere voort uit de evaluatie van de in 2015 herziene Woningwet.
Daarnaast bevat dit voorstel na aanvaarding van amendementen door de Tweede Kamer onder andere wijzigingen waardoor gemeenteraden een opkoopbescherming voor (een) nader te bepalen gebied(en) kunnen invoeren, in de vorm van een verbod om woningen zonder vergunning te verhuren;
en worden de mogelijkheden voor tijdelijke huurovereenkomsten verruimd. [Redactie: Dit laatste wordt met reparatiewetgeving weer bijgesteld.]
Eén wijziging door een amendement van de Tweede Kamer stuitte bij de Eerste Kamer op grote bezwaren: de mogelijkheid tot het verruimen van de tijdelijke huurovereenkomsten. Dit betekent volgens de leden een verslechtering van de positie van de huurder. Minister Ollongren stelde vast dat de Eerste Kamer in meerderheid voor de wijziging van de Woningwet is, met uitzondering van dit laatste punt. Omdat zij er waarde aan hechtte dat de wijzigingen per 1 januari 2022 kunnen ingaan, zegde zij toe dat ze na aanvaarding van de wet door de Eerste Kamer een reparatiewet naar de Tweede Kamer zou sturen met daarin het voorstel om dat specifieke onderdeel nu niet te doen.
Bron: Eerste Kamer
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668