Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
13 sep 2021 Nieuws

Wijziging Woningwet aanvaard, reparatie toegezegd

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Woningwet. Wel volgt een reparatie aan de wet ten aanzien van tijdelijke huurcontracten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het wetsvoorstel wijzigt de Woningwet om zo de werking, uitvoerbaarheid en toekomstbestendigheid van de wet te verbeteren door meer ruimte te geven voor lokaal maatwerk en meer risicogericht toezicht en om de administratieve lasten te beperken, aldus het kabinet.

Om dit te bereiken worden onnodige detailregels geschrapt, wordt de stapeling van waarborgen weggenomen, en worden regels vereenvoudigd en verduidelijkt.

De voorgestelde wijzigingen komen onder andere voort uit de evaluatie van de in 2015 herziene Woningwet.

Daarnaast bevat dit voorstel na aanvaarding van amendementen door de Tweede Kamer onder andere wijzigingen waardoor gemeenteraden een opkoopbescherming voor (een) nader te bepalen gebied(en) kunnen invoeren, in de vorm van een verbod om woningen zonder vergunning te verhuren;
en worden de mogelijkheden voor tijdelijke huurovereenkomsten verruimd. [Redactie: Dit laatste wordt met reparatiewetgeving weer bijgesteld.]

Aanpassing

Eén wijziging door een amendement van de Tweede Kamer stuitte bij de Eerste Kamer op grote bezwaren: de mogelijkheid tot het verruimen van de tijdelijke huurovereenkomsten. Dit betekent volgens de leden een verslechtering van de positie van de huurder. Minister Ollongren stelde vast dat de Eerste Kamer in meerderheid voor de wijziging van de Woningwet is, met uitzondering van dit laatste punt. Omdat zij er waarde aan hechtte dat de wijzigingen per 1 januari 2022 kunnen ingaan, zegde zij toe dat ze na aanvaarding van de wet door de Eerste Kamer een reparatiewet naar de Tweede Kamer zou sturen met daarin het voorstel om dat specifieke onderdeel nu niet te doen.


Bron: Eerste Kamer

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Wetsvoorstel opkoopbescherming

Minister Ollongren heeft twee voorstellen in internetconsultatie gebracht. Het gaat om het wetsvoorstel om een tijdelijk huurcontract eenmalig te verlengen en om het invoeren van een opkoopbescherming.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 jul 2021

Laatst gewijzigd

13 sep 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.