Uit het onderzoek blijkt dat in veel situaties de jaarlijkse financieringslasten op het moment van investeren nu nog hoger liggen dan de jaarlijkse besparingen op de energierekening, ondanks de verbeterde prikkels via de schuif in de energiebelasting en subsidie- en financieringsmogelijkheden die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Dit komt mede door de daling in de gasprijs tijdens de Coronacrisis waardoor minder besparingen kunnen worden gerealiseerd en investeringen zich moeilijker terugverdienen. De recente stijging van de gasprijs – die het rendement op duurzame investeringen vergroot – is in deze studie niet meegenomen.
Uit het onderzoek naar de effecten van verduurzaming op de woningwaarde blijkt dat vergelijkbare woningen met een beter energielabel gemiddeld een bijna 4% hogere verkoopprijs hebben. Bij een gemiddelde woningwaarde van €378.000 gaat het om een verschil van ongeveer €14.000.
De eindgebruikerskosten zijn de geraamde jaarlijkse kosten die een huishouden maakt voor de verduurzaming van de woning minus de baten die hiertegenover staan in de vorm van jaarlijkse besparing op energie-uitgaven ten opzichte van de situatie zonder de verduurzamingsmaatregelen.
Voor huurders gaat het om de huurstijging als gevolg van deze maatregelen minus de besparingen op energie-uitgaven. Uit het dashboard eindgebruikerskosten blijkt dat in 2020 in bijna alle gevallen de kosten voor eigenaar-bewoners, huurders en ander partijen stijgen als woningen aardgasvrij gemaakt worden. Dat verandert waarschijnlijk richting 2030 door kostendaling en de stijgend energiebelasting voor aardgas.
Vooral bij warmtestrategieën met (hybride) warmtepompen zullen in 2030 de kosten dalen tot gemiddeld gelijk en soms goedkoper dan Hr-ketels. Omdat de warmtetarieven nu nog meestijgen met aardgastarieven, blijven de kosten van warmtenetten relatief hoger. Dat verandert binnenkort met de komst van de nieuwe warmtewet. Groen gas is voor eindgebruikers het goedkoopste, maar komt de komende jaren slechts beperkt beschikbaar.
Klik hier voor meer info: 'Dashboard Eindgebruikerskosten'
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99