Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 jul 2021 Nieuws

Kopers verhuizen verder weg in oververhitte markt

De Nederlandse woningmarkt is in 2021 krapper dan ooit. Een koper kon in het 1e kwartaal gemiddeld uit minder dan 2 woningen kiezen. De krapte leidt tot sterk stijgende prijzen. En deze oververhitting gaat samen met een grotere gemiddelde verhuisafstand.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Nog nooit zo weinig koopwoningen beschikbaar

Nog nooit waren er zo weinig koopwoningen beschikbaar vergeleken met het aantal verkochte woningen. De verhouding tussen deze 2 cijfers geeft een beeld van de krapte op de woningmarkt. Die verhouding (krapte-indicator) lag in het 1e kwartaal van 2013 op 29,5. Pas wanneer dit hoger dan 10 is, hebben kopers goede kansen. In het 1e kwartaal van 2021 was het 1,7.

Prijsstijging beïnvloedt verhuisafstand

Krapte zorgt voor prijsstijgingen. En in een duurder wordende markt verhuizen huizenkopers over een grotere afstand. Zoals figuur 1 laat zien, stijgt de gemiddelde woningprijs sinds het 3e kwartaal van 2013.
Ook laat figuur 1 zien dat de gemiddelde afstand tussen de gekochte woning en het vorige woonadres groter wordt. Koopstarters verhuizen nu gemiddeld 12 kilometer verder en niet-starters gemiddeld iets meer dan 14 kilometer.
Als de woningmarkt ruimer wordt, zoals bij de kredietcrisis (2013-2018), is het precies andersom: bij dalende prijzen neemt de verhuisafstand af.Bij koopstarters grootste effect op verhuisafstand

Koopstarters verhuizen meestal minder ver van hun vorige woonadres dan doorstromers, maar hun verhuisafstand neemt wel het sterkst toe als de woningprijzen stijgen. Tussen 2013 en 2021 nam hun gemiddelde verhuisafstand toe met 27%. Bij doorstromers was dit 3%.
Koopstarters hebben vaak minder te besteden dan doorstromers. Op een oververhitte woningmarkt moeten ze dan ook sneller hun wensen bijstellen en bijvoorbeeld een woning kopen die verder weg ligt.

Bron: Kadaster

Lees ook…

Verhuisbewegingen van nieuwbouwkopers

Verhuizen kopers van nieuwbouwhuizen vaker naar een andere gemeente dan kopers van bestaande woningen? Dat is de hoofdvraag uit een nieuw onderzoek van het Kadaster naar de verhuisbewegingen van nieuwbouwkopers in de provincie Utrecht.

Kamervragen over signalen dat mensen niet kunnen verhuizen

Minister Ollongren heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over signalen dat mensen niet kunnen verhuizen naar een kleinere woning en lang moeten wachten.

Animo om te verhuizen onverminderd groot

Uit onderzoek uitgevoerd door Friso de Zeeuw (praktijkhoogleraar TU Delft) en Rink Drost (Bureau Stedelijke Planning) in opdracht van de NVB Bouw blijkt de animo om te verhuizen groot. Het gaat daarbij om de verhuisgeneigdheid van mensen die willen én kunnen verhuizen.

7 op 10 doorstromers bereid te wachten met aankoop volgende woning door oververhitte huizenmarkt

Hoewel ruim 20 procent van de huiseigenaren het liefst binnen nu en twee jaar wil verhuizen, zien zij zich door de oververhitte huizenmarkt gedwongen concessies te doen of andere plannen te maken. Terwijl zij een betere uitgangspositie hebben dan starters worden óók zij geconfronteerd met een huizenmarkt die op slot dreigt te gaan. Zo schieten de huizenprijzen door het dak en bieden veel doorstromers ver boven de vraagprijs om hun kansen te vergroten. Steeds meer doorstromers maken daarom pas op de plaats. Zo zijn ze bereid langer te wachten met de aankoop van een woning (68 procent) of concessies te doen aan hun woonwensen, zoals de indeling (64 procent), het uiterlijk (46 procent), de omvang (45 procent) en/of de locatie van de woning (35 procent), blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 jul 2021

Laatst gewijzigd

19 jul 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.