Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 jul 2021 Nieuws

Bankierseed heeft weg gevonden binnen de bancaire sector

Zes jaar na de invoering hebben de waarden die ten grondslag liggen aan de bankierseed hun weg gevonden binnen de bancaire sector. Zo heeft de eed in de dagelijkse praktijk handen en voeten gekregen in gedragscodes, kernwaarden en integriteits- en cultuurprogramma’s. Ook zijn dilemma’s rond ethiek en integriteit beter bespreekbaar geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus School of Law, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken, naar de ervaringen van bankmedewerkers met de eed en het tuchtrecht in de dagelijkse praktijk.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bankmedewerkers belang hechten aan een betekenisvolle ceremonie en graag zouden zien dat er vervolgens ook periodiek aandacht wordt besteed aan de eed. Ook zien sommige medewerkers toch nog drempels om dilemma’s te bespreken en er zou meer uit het tuchtrecht gehaald kunnen worden, bijvoorbeeld door uitspraken van de tuchtcommissie uitgebreider binnen de bank te bespreken.

Voor de Nederlandse Vereniging van Banken zijn dit waardevolle signalen die onder meer als input dienen voor een seminar, later dit jaar, met banken, toezichthouders en de Stichting Tuchtrecht Banken. Op dat seminar zal worden gekeken hoe de bankierseed de komende jaren nog beter kan worden ingezet om cultuur en gedrag binnen de sector bespreekbaar te maken en te houden.

Bron: DNB

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 jul 2021

Laatst gewijzigd

20 jul 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.