Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
21 jul 2021 Nieuws

EU wil Europese toezichthouder tegen witwassen

De Europese Commissie heeft een pakket wetsvoorstellen in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering gepresenteerd waaronder een verbod op contante zakelijke betalingen van meer dan € 10.000. Een onafhankelijke, nieuw op te richten autoriteit moet hier toezicht op houden vanaf 2024.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Nederland is groot voorstander van onafhankelijk EU-toezicht, omdat witwassen van crimineel geld een grensoverschrijdend probleem is. Minister Hoekstra juicht het plan dan ook toe. ‘De problemen zijn zo groot, ingrijpend en internationaal, dat ze vragen om een grensoverschrijdende aanpak.’ Nu is het toezicht op de handhaving van antiwitwaswetgeving nationaal geregeld. In Nederland gaat het volgens Hoekstra om jaarlijks  € 15 tot 20 miljard. Criminelen maken handig gebruik van mazen in bestaande EU-wetgeving.

Cash

De meeste EU-lidstaten hebben al een plafond voor contante betalingen, maar de bedragen verschillen. In Nederland ligt er een wetsvoorstel voor een plafond voor toegestane cashbetalingen van € 3000.

De Commissie wil ook dat alle cryptomunten ook onder de nieuwe Europese antiwitwasregels gaan vallen. Alle aanbieders moeten hun klanten identificeren, achterhalen waarom zij transacties willen doen en dit monitoren. Anonieme crypto wallets worden verboden. De nieuwe toezichthouder krijgt onder meer de bevoegdheid banken en bedrijven te beboeten als ze de regels die witwaspraktijken moeten voorkomen schenden.

Bron: FD/EU-nieuws, 20 juli 2021

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 jul 2021

Laatst gewijzigd

21 jul 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.