MijnFintool

Nieuws

Dwaling bij koop appartement

Volgens de rechter had de verkoper de koper voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst op de hoogte moeten stellen van zijn conflict met de VVE.

De verkoper heeft ook onrechtmatig gehandeld door hiervan geen melding te doen in de VVE-checklist en door de situatie onjuist aan de koper voor te spiegelen.

Feiten

[persoon B] is eigenaar van een appartementsrecht dat recht geeft op het uitsluitend gebruik van de woning gelegen op te tweede verdieping, een kamer op de derde verdieping, een berging in de kelder en verder toebehoren, plaatselijk bekend [adres] te Rotterdam (hierna: het appartement).

De voorzitter van de VVE van de [naam VVE] (hierna: de VVE) heeft een brief van 4 juni 2020 per deurwaardersexploot aan [persoon B] laten betekenen met daarin, voor zover relevant:
“Navraag heeft doen ontdekken dat de vliering geheel verbouwd is naar een volledige etage ondanks dat hier in 2015 geen toestemming voor verleend is door de VvE. De etage bevat nu twee kamers voor bewoning, een keuken, een douche, een wc en een studeerkamer. Deze illegale etage is ook onderverhuurd geweest. Dit is geheel in strijd met de geldende regels.
[…]
Het staat onomstotelijk vast dat u op de hoogte was van de vereiste toestemming en het vereiste bouwkundig rapport, u bent duidelijk in overtreding. In 2015 heeft u hierover met de VvE gecorrespondeerd. Het willens en wetens aanpassen van de vliering naar een volledige etage is in strijd met de geldende regels en dient per direct hersteld te worden. De vliering dient teruggebracht te worden naar de, zoals hierboven omschreven situatie.
[…]
De VvE eist dat alle illegale verbouwingen en aangebrachte wijzigingen op zeer korte termijn afgebroken en hersteld moeten worden. Op straffe van een dwangsom zal herstel afgedwongen worden. De VvE gaat niet akkoord met deze eenzijdige acties.”

Dwaling?

Voor een geslaagd beroep op dwaling door [persoon A - 'koper'] moet, kortom, voldaan zijn aan de volgende voorwaarden:

  • [persoon A] had een onjuiste voorstelling van zaken bij het sluiten van de koopovereenkomst;
  • [persoon A] zou de koopovereenkomst niet – of niet onder dezelfde voorwaarden – gesloten hebben bij een juiste voorstelling van zaken;
  • [persoon B] had [persoon A] moeten inlichten in verband met hetgeen hij wist of behoorde te weten omtrent de dwaling.

Onvolledig invullen VVE-checklist

Door de VVE-checklist niet (volledig) naar waarheid in te vullen, [persoon A] niet anderszins op de hoogte te stellen van het forse conflict met (de voorzitter van) de VVE en de e-mail van de VVE onjuist aan [persoon A] voor te spiegelen, heeft [persoon B] jegens zijn (beoogd) koper – die ontegenzeggelijk belang had hierover geïnformeerd te worden – gehandeld in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. Dit is onrechtmatig in de zin van artikel 6:162 BW en [persoon B] is aansprakelijk voor de schade die [persoon A] als gevolg van dit onrechtmatig handelen lijdt.

Beslissing

Vernietiging koopovereenkomst en verwijzing naar de schadestaatprocedure.

 

Bron: Rechtspraak.nl

Modules & dossiers

Opvoerdatum

06 aug 2021

Laatst gewijzigd

06 aug 2021

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1