Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
10 sep 2021 Nieuws

Handreiking arbomaatregelen fysieke belasting

In de handreiking ‘Arbomaatregelen fysieke belasting’ staan concrete aanknopingspunten voor maatregelen en oplossingen om fysieke belasting te voorkomen en te kunnen voldoen aan de Arbowet- en regelgeving. Het is praktisch van opzet, met onder andere een stappenplan voor het maken van een arbocatalogus. Zo kunnen werkgevers, werknemers en arbodeskundigen direct aan de slag.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De handreiking is o.a. bedoeld voor individuele werkgevers, werknemers en arbodeskundigen. Zij kunnen de handreiking gebruiken om de veiligheid en gezondheid op de werkplek te verbeteren.

Wat verstaan we onder fysieke belasting?

Tillen, duwen en trekken zijn voorbeelden van bewegingen die lichamelijke belasting veroorzaken. Als die belasting intensief is, vaak of langdurig (repeterend) op het werk voorkomt, kan dat leiden tot lichamelijke overbelasting. Het risico op gezondheidsklachten door arbeid is dan aanwezig.
Het risico op gezondheidsklachten door arbeid kan ook ontstaan door langdurig zitten of te weinig bewegen. In die gevallen is sprake van lichamelijke onderbelasting.

Wat zegt de wet?

Werkgevers en werknemers zijn volgens de arbeidsomstandighedenwet gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitwerking van het arbeidsomstandighedenbeleid binnen bedrijven. Bedrijven moeten daarbij voldoen aan het wettelijke beschermingsniveau, zodat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Dat geldt ook voor bescherming tegen gezondheidsrisico’s als gevolg van fysieke belasting door het werk.

Download: "Handreiking" (pdf, 90 pagina's)

 

Bron: SER

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

TNO lanceert app BewustBelast voor inzicht in fysieke belasting

Een gezonde werksituatie creëren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers verzorgen de randvoorwaarden, werknemers maken op de werkvloer iedere dag bewuste en onbewuste keuzes over hoe zij werkzaamheden uit kunnen voeren. TNO lanceert nu de gratis app BewustBelast. Deze ondersteunt werknemers in het maken van bewust gezonde keuzes.

Publicatie Arbobalans 2020

Elke 2 jaar wordt de Arbobalans gemaakt. Deze publicatie van TNO geeft op basis van de meest recente cijfers uit drie landelijke arbeidsmarktmonitors door TNO en CBS , aangevuld met cijfers van het RIVM, een beeld van de arbeidsomstandigheden en werkgerelateerde gezondheid van werkenden, inclusief zelfstandigen. Ook geeft deze publicatie inzicht in het arbobeleid in bedrijven in Nederland. De gegevens in de voorliggende Arbobalans 2020 betreffen grotendeels het jaar 2019 en trends tot en met 2019.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 sep 2021

Laatst gewijzigd

10 sep 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.