MijnFintool

Nieuws

Regeling groenprojecten 2022

Het ministerie van IenW bereidt, na evaluatie, een actualisatie voor van de Regeling groenprojecten 2016 naar 2022. Deze regeling stimuleert de financiering van duurzame innovatieve projecten. Door fiscale voordelen te geven aan beleggers in groenfondsen worden groene projecten gefinancierd, die zonder deze regeling niet tot stand zouden komen.

Ook komt door de actualisatie de regeling meer in balans door een andere indeling in 7 (i.p.v. 11) hoofdcategorieën.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

De regeling richt zich op de financiers die innovatieve duurzame investeringen mogelijk moeten maken. Specifiek zijn groenfondsen (bank of beleggingsinstelling) bij de regeling betrokken om:

1. spaargeld (of beleggingen) aan te trekken voor groene projecten en
2. als financiers van groenprojecten voor ondernemers van innovatieve duurzame projecten.

Zowel spaarders, ondernemers en groenfondsen krijgen door de vernieuwde regeling te maken met nieuwe en gewijzigde project(sub)categorieën.

De Regeling groenprojecten 2022 heeft als doel de financiële sector te stimuleren om innovatieve duurzame projecten te financieren die aansluiten bij beleidsdoelstellingen van de overheid. Daarnaast is het doel om de financiële betrokkenheid van burgers bij dergelijke projecten te vergroten. De regeling is opgezet als marktinstrument, waarmee groenfondsen innovatieve duurzame investeringen mogelijk maken. Om aan te sluiten bij het kredietverleningsproces van de financiers wordt voor de regeling gebruik gemaakt van de expertise van de financiële sector.

Het idee achter de regeling is dat de toepassing van de technologie of van de handelswijze nieuw moet zijn, dan wel een lage marktpenetratie moet hebben, en tot bovenwettelijke milieuwinst moet leiden. Binnen deze fase heeft de regeling een aanjaagfunctie voor voorhoedeprojecten. In een latere fase kan dit aanscherping van normen mogelijk maken, bijvoorbeeld door te laten zien dat toepassing van innovatieve technieken in de praktijk daadwerkelijk mogelijk is.

 

Klik hier voor de internetconsultatie.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

06 okt 2021

Laatst gewijzigd

06 okt 2021

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1